Tot mai multe blocuri noi au apărut în locul fabricilor vechi
Blocurile noi iau locul fabricilor vechi. În Bucureşti, dezvoltatorii se bat pentru cele mai bune terenuri. Construiesc în timp record, iar preţurile locuinţelor au atins maximum ultimilor ani. Cumpărătorii îşi rezervă apartamentele încă din faza de proiect, de teamă că le vor pierde.
De Redactia Observator la 12.09.2019, 21:42Blocurile noi iau locul fabricilor vechi. În Bucureşti, dezvoltatorii se bat pentru cele mai bune terenuri. Construiesc în timp record, iar preţurile locuinţelor au atins maximum ultimilor ani. Cumpărătorii îşi rezervă apartamentele încă din faza de proiect, de teamă că le vor pierde. Analiştii care studiază piaţa imobiliară recomandă prudenţă.
Aşa arăta în urmă cu aproape trei decenii un cartier din nordul Capitalei devenit astăzi magnet pentru dezvoltatori. Fosta fabrică de textile Suveica, din Colentina, s-a transformat într-un complex de lux, unde metrul pătrat construit depăşeşte 1.700 de euro.
Ana Maria Moise, reprezentant dezvoltator nordul Capitalei: Mulţi şi-au mutat pe zonă afacerile. Multe corporaţii şi multe businessuri şi-au mutat activitatea pe zona de nord şi, într-adevăr, este un interes din ce în ce mai mare. Terenurile se găsesc din ce în ce mai greu. Preţurile au crescut, bineînţeles
În Bucureşti, în momentul de faţă, dezvoltatorii imobiliari pregătesc peste 55 de mii de locuinţe pentru finalul acestui an. De altfel, nordul Capitalei, dar şi centrul sunt cele mai vânate zone de către dezvoltatori, însă şi cele mai scumpe.
Faţă de alte zone mai puţin dezvoltate, cei care construiesc lângă metrou, lângă parcuri sau în cartiere în care au sediul marile firme îşi asigură profituri duble sau chiar triple.
Roxana Vlad, reprezentanta unui dezvoltator: Este un teren preluat de la o fostă platformă industrială pe care vrem, prin această construcţie, să o revitalizăm. Avem 190 de apartamente, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii
Georgian Marcu, specialist în imobiliare: Anul trecut, de exemplu, a fost anul cu cele mai multe livrări de locuinţe noi din Bucureşti şi Ilfov. Bucureştiul a livrat mai multe unităţi decât Ilfovul, ceea ce înseamnă că sunt din ce în ce mai mulţi oameni care doresc să locuiască în interiorul oraşului
Bucureşti nu a înregistrat, totuşi, cel mai mare avans al preţurilor medii în august faţă de iulie. Pe primul loc este Cluj-Napoca, cu 1.627 de euro pe metru pătrat construit, abia pe locul doi este Bucureşti, urmat de oraşele Timişoara, Braşov şi Iaşi.
De altfel, în capitala Moldovei a fost cea mai mare creştere, de 3,6% într-o singură lună.
Pentru că în multe zone piaţa imobiliară a dat deja în clocot, analiştii vorbesc şi despre riscurile pe care şi le asumă cei care se îndatorează în această perioadă.
Claudiu Cazacu, analist financiar: Aş spune că semnalele pe care ni le oferă economia germană, tensiunile comerciale între China şi Europa, cred că ar trebui să ne ducă în zona de prudenţă pe orizontul apropiat sau mediu al pieţei imobiliare şi nu să devenim foarte expansivi în această perioadă
Creşterea preţurilor din ultima lună este pusă şi pe seama reluării vânzărilor şi închirierilor din acest domeniu, după sezonul vacanţelor.