Body-rafting în Gorj, în cel mai îngust canion din Europa
Un colț de rai îi așteaptă în Gorj pe amatorii de senzații tari. Cei care caută un dram de adrenalină după două luni de stat în casă pot încerca o tură de body-rafting. E acţiune în stare pură prin cel mai îngust canion din Europa, departe de aglomerație.
De Diana Speretoiu la 16.05.2020, 22:49- Turiștii au nevoie de echipament de protecție.
- Cheile Oltețului despart Munții Parâng și Căpățânii.
Aventura începe într-un loc plin de legende și priveliști spectaculoase: Cheile Oltețului, care despart Munții Parâng de Munții Căpățânii. La 25 de metri sub nivelul drumului. Suntem în cel mai îngust canion din Europa. Aici ai impresia că munții se întrepătrund, iar peisajul este unul impresionant.
Primul pas, echipamentul de protecție. Apele reci ale râului Olteț, care taie cei doi munți, nu au mai mult de 9 grade așa că un costum de neopren este de nelipsit.
Gabriel Dan Chiriac, director club montan: Este nevoie de un costum aparte, împrumutat de la sistemul de scufundări și botoși de neopren pentru că predominant, vom sta cu picioarele în apă. Casca de protecție este obligatorie. Trebuie să fim foarte atenți unde punem piciorul. Pe piatră sau lângă piatră de așa natură încât să nu alunecăm.
Aproape doi kilometri, cât vezi cu ochii, ți se dezvăluie pereți abrupți de stâncă, iar albia râului se îngustează până la aproape un metru. Indiferent de anotimp, cheile oferă un tablou copleşitor.
Gabriel Dan Chiriac, director club montan: Am avut ocazia să mă întâlnesc cu turiști din țară și chiar din lume fie în bazinul Oltețului, la Polovragi, pentru canion, pentru rapel, pentru tiroliană și peșteri, cât și în bazinul vecin, al Galbenului, la via ferrata și escaladă.
Iuliana nu este la prima aventură în apele repezi. Stâncile golașe, cascadele, grotele, trunchiurile uriașe de copaci care s-au prăbușit în hău sau poienile cu flori o fac să revină ori de cât ori are ocazia.
”Consider că este o experiență pe care ar trebui să o încerci de fiecare dată când ai ocazia pentru că este extraordinară. Peisajul îți distrage atenția de la apa rece”, spune Iuliana.
Gabriel Dan Chiriac, director club montan: Recomandabil pentru cei care vor să parcurgă, totuși să nu se aventureze în condiții deosebite sau imediat după furtuni deoarece este posibil ca apa să antreneze, în mișcarea ei, și pietre, și trunchiuri de copac care, automat, ar putea duce și la rănirea turiștilor.
Departe de aglomerație, canyoning-ul este pentru amatorii de senzații tari un mod perfect de a petrece primele zile libere după o perioadă atât de lungă de izolare.