Borşul de verze, specific judeţului Bacău, simplu de pregătit şi plin de vitamine (Video)
O reţetă din moşi-strămoşi continuă să fie de actualitate! Asta pentru că borşul de verze, specifică judeţului Bacău, este simplu de pregătit şi plină de vitamine, datorită ingredientelor.
De Redactia Observator la 10.05.2019, 17:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
O reţetă din moşi-strămoşi continuă să fie de actualitate! Asta pentru că borşul de verze, specifică judeţului Bacău, este simplu de pregătit şi plină de vitamine, datorită ingredientelor. Moldovencele spun că, cine ajunge pe Valea Asăului şi gustă din acest preparat, este imposibil să nu ceară reţeta sau să nu revină acolo.
Contrar denumirii, verzele nu se pregătesc din varză, ci din verdeţurile primăverii: ştevie, lobodă, săcărică, ceapă verde, leuştean şi pătrunjel. Pentru început femeile taie legumele, apoi încep să toace verdeţurile proaspete, abia culese din grădină.
De obicei ciorba de verze se face şi cu carne.
Potoroacă Antonica, gospodina: Se prepară şi cu peşte, se prepară şi cu taie intreruperea cărniţă de pui. Verdeaţa îi dă toată aroma, tot farmecul de la mâncărurile astea pe care le preparăm.
Şi nu doar că dau farmec întregului preparat, dar sunt şi foarte bogate în vitamine. Bucătăresele nu se abţin să guste ierburile nici când le pregătesc.
După ce legumele şi verdeţurile sunt fierte un sfert de oră, se adaugă zerul de la brânză de vacă sau de oaie. Compoziţia de final se pune cu mare grijă. Fiecare detaliu contează. Se ia oala de pe foc pentru a putea adăuga laptele acru.
După ce borşul de verze este gata, bucătăreselor nu le rămâne decât să guste.
Drilea, gospodina: Unii habar nu au despre ce este vorba şi au o reacţie aşa wow, verze, a borş de varză? Nu. Borş de verdeaţă. Şi sunt foarte curioşi şi nerăbdători să guste. Majoritatea care au fost o dată şi au mâncat mai vor.
Reţeta este transmisă mai departe de generaţii întregi şi este specifică zonelor de pe Valea Asăului.