Brutăria, afacerea care depășeste orice criză
Că e albă sau neagră, mai scumpă sau mai ieftină, pâinea le asigură unora o meserie pe viaţă! Brutarii, spre exemplu, vor avea un loc de muncă indiferent de natura şi durata unei crize, spun experţii.
De Redactia Observator la 17.06.2020, 15:39- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Alimentele de bază nu o să ne putem lipsi.
- Şi cu atât mai puţin de oamenii care le produc.
Motivul: oricât de afectate ne vor fi veniturile, de alimentele de bază nu o să ne putem lipsi. Şi cu atât mai puţin de oamenii care le produc.
Într-o brutărie micuţă şi cochetă de la marginea Capitalei, încă de la intrare simţim mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor.
"Aici se întâmplă magia", ne explică Anuţa. Este expertă într-ale brutăriei, practică această meserie de 40 de ani. Primul aluat l-a plămădit când era de-o şchioapă.
Ana, brutar: Abia ajungeam la masa. Mă urcam pe un scaun sa ajung acolo. Ma chinuiam cu ditai coca, m-a lăsat tata să mă chinui am reușit și am invartit-o
Acum poate frământa aluatul şi cu ochii închişi. Din mâinile ei ies zilnic în jur de 700 de pâini.
Ana, brutar: E o munca mai bruta, nu e ceva finut pentru o femeie, dar mie dacă mi-a plăcut, nu mi s-a părut greu. Eu chiar iubesc ce fac.
Pasiunea i se citeşte în privire. A trecut prin multe crize, din fericire niciuna nu i-a afectat jobul în mod direct.
Ana, brutar: Poate să fie orice timp ar fi, lumea trebuie sa mănânce. Pâine se mănâncă de când e lumea. Nu e o meserie la care sa stai să spui ca nu găsești de munca sau nu se poate
De altfel şi specialiştii spun că meseriile care asigură nevoile de bază nu vor avea de suferit. Drept dovadă, în această brutărie efectele crizei s-au simţit foarte puţin.
Gabriela Bădilă, manager brutarie: Ne-a afectat in sensul ca ne-a pus un pic să ne reconfiguram, să ne reorientam. Am început să facem livrari la domiciliu, ceea ce nu făceam inainte. Au scăzut un pic vanzarile, dar nu la un nivel încât sa afecteze afacerea.
În schimb, business-urile cu prăjituri au fost serios afectate. Multe au pus lacătul pe uşă şi au trimis angajaţii în şomaj tehnic.
Ana Consulea, cofetar: Am înregistrat o scădere de 30 la suta, când vine vb de vanzarea către clientul direct. 40 la suta din totalul angajatilor sunt în somaj tehnic.
Unii salariaţi au decis să plece, pentru că nu puteau trăi din cei 75 la sută din salariul de bază oferit de stat. Cei care au rămas, au fost împărţiţi în echipe pentru a minimiza riscurile.
Ana Consulea, cofetar: Businessul nu mai e la fel din cauza constrangerilor.
Pasiunea pentru gătit a rămas, însă, aceeaşi.
Ana Consulea, cofetar: Am crescut într-o brutarie de mica. De la 6 ani stau în bucatarii și restaurante. De meserie m-am apucat acum 10 ani când am decis sa fac o școala de bucătărie. Am făcut-o în Franța
Dar s-a intors acasă, iar acum pune în practică tot ce a învăţat de la francezi. Când nu este în cofetărie, pe Ana o găsim pe Internet, acolo unde predă cursuri online.