Bucureştenii au stat la o coadă interminabilă pentru a prinde un loc la analize gratuite. Mulţi au uitat de distanţare
Aglomeraţie infernală la una dintre cele mai mari policlinici din Capitală! Sute de oameni s-au înghesuit în speranţa că-şi vor face gratuit analizele la care au dreptul prin cotizaţiile plătite la asigurările de sănătate. Cum nu mulţi îşi permit să plătească investigaţiile medicale, s-au trezit cu noaptea în cap pentru a prinde un loc.
De Dragoş Cuzuban la 01.04.2021, 20:14- Oamenii au stat la cozi interminabile pentru a prinde un loc la analizele gratuite
- Fără bonuri de ordine şi fără posibilitatea programării, unii şi-au pierdut răbdarea
''Ia uite, băi, ce este aici!''
Sunt cozile umilinţei din fiecare lună la Policlinica Titan din Bucureşti, una dintre cele mai mari din oraş.
''Aşteptăm de la şapte şi un sfert, dar sunt alţii care au venit de la 5 dimineaţa, acum nu avem nicio speranţă, mâine trebuie să fiu şi eu aici la 5.''
Fără bonuri de ordine şi fără posibilitatea programării, oamenii încep să-şi piardă răbdarea la coada care se întinde pe o mare parte din bulevard şi continuă printre blocuri.
Nicoleta Necula, Adm. Asoc. Med. Titan: Am şi solicitat sprijinul organelor de ordine şi a jandarmeriei pentru ca deşi am patru agenţi de pază in momentul de faţă, nu putem să gestionăm.
Scenariul cu repetiţie la fiecare început de lună este simptomul unei boli grave de care suferă bugetul alocat decontării investigaţiilor medicale.
Cristian Hotoboc preş. PALMED: Practic, de la jumatatea fiecarei luni, fondurile alocate de CAS se epuizează.
Iar oamenii sunt deja resemnaţi.
''De când staţi doamnă la coadă?
De patru ore. Am fost şi luna trecută, a fost tot aşa coadă.
Luna trecută n-aţi reuşit?
Nu, nu am reuşit nici luna trecută.''
Multă răbdare - soluţia pentru cei care vor să prindă un loc liber
Dacă nu va reuşi nici luna aceasta, femeia din imagini va trebui să plătească până la 900 de lei pe analize. O sumă enormă pentru bugetul personal. Aşa că s-a înarmat cu răbdare şi cu...un scaun de acasă, pentru a avea o şansă.
''Nu mă plâng că nu am suficienţi bani şi atunci stau aici la coadă. Problema e de ce stăm noi aici, când putea să împartă fondurile la mai multe unităţi. În ţara asta anormalul a devenit normal.''
În goana după sănătate, mulţi uită de distanţare şi reguli de protecţie în pandemie. Iar organizarea accesului la un drept fundamental şi întreg sistemul de compensare, gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu ne ajută deloc.