Bugetul pentru 2017: salariul minim va creşte cu 200 de lei
Mai sunt câteva zile până când salariul minim pe economie va creşte până la 1.450 de lei. Vor creşte şi câteva salarii, dar şi pensia minimă. De asemenea, studenţii vor circula gratuit cu trenul de la 1 februarie. Bugetul pentru 2017 se află deja pe pagina de internet a Ministerului de Finanţe.
De Redactia Observator la 23.01.2017, 20:52Mai sunt câteva zile până când salariul minim pe economie va creşte până la 1.450 de lei. Vor creşte şi câteva salarii, dar şi pensia minimă. De asemenea, studenţii vor circula gratuit cu trenul de la 1 februarie. Bugetul pentru 2017 se află deja pe pagina de internet a Ministerului de Finanţe.
Cel puţin pe hârtie, 2017 pare să înceapă bine. Într-o săptămână salariul minim va creşte de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. O măsură aşteptată de foarte mulţi români. Vor creşte şi pensiile, la o lună distanţă. Pensia minimă va fi de la 1 martie 520 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 120 de lei.
Tot de creşteri vor avea parte şi cei din administraţia publică locală. Vor primi cu 20% mai mult, unii chiar cu 50%. Prima formă a bugetul pentru acest an aduce şi alte schimbări. Studenţii vor călători gratuit cu trenul, iar pensiile egale sau sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate.
Să trecem şi la bugetele ministerelor importante. Ministerul Sănătăţii va avea un buget mai mare cu două sute milioane de lei, adică undeva 44 de milioane de euro. Dacă ne uităm aici, veţi vedea că nevoile sunt mari. Avem nevoie de 3 spitale regionale, iar banii în plus nu ajung nici măcar de unul.
Ministerul Educaţiei va avea şi el un buget mai mare cu aproape un miliard de lei. Banii se vor duce însă în mare parte în creşterea salariilor, asta în timp ce avem 1.000-1.500 de şcoli fără autorizaţie, cele mai multe cu toaletele in curte.
Nici SRI sau SIE, că tot sunt la modă, nu scapă de modificări... bugetare. SRI primeşte în plus 90 de milioane de lei la, iar serviciul de informaţii externe 30 de milioane de lei... în minus.
Avem şi... un paradox. Deşi taxa radio tv a fost eliminată, bugetul Societăţii române de televiziune s-a mărit de peste şapte ori, în timp ce al radioului public doar s-a... dublat.