Buncăre din România, pregătite în caz de urgenţă. De teama războiului, oamenii scot afară tot ce depozitau acolo
Borcane cu murături, mobilier vechi, vopsea sau chiar o cadă. Asta este ceea ce se poate găsi într-un adăpost din România. Chiar dacă sunt funcţionale, locatarii blocurilor le folosesc pe cele mai multe drept spaţii pentru depozitare. În Buzău însă, toate refugiile au fost curăţate. Asta după ce Protecţia Civilă le-a cerut oamenilor să elibereze spaţiile destinate apărării populaţiei.
De Adrian Bonciu la 10.03.2022, 17:55În imagini se poate vedea cum arată intrarea într-un adăpost din Iaşi. Refugiul a fost construit în 1978, dar în timp a devenit spaţiu de depozitare pentru locatarii blocului. În adăpost au fost depozitate tot felul de lucruri. De la materiale de construcţii, până la borcane cu murături sau zacuscă. Cu toate acestea, refugiul este funcţional şi poate proteja oamenii la nevoie. "Ar încăpea în jur de 100 de persoane, poate fi pus la dispoziţia lor în maximum două ore", spune Valeriu Sorchică, administrator de bloc.
Deşi are instalaţie de aer, toalete şi sursă de apă potabilă, adăpostul este foarte vechi şi are mereu nevoie de reparaţii. "Avem probleme. Apa asta curge, dincolo s-a spart canalizarea, mai vin să văd dacă mai apar şobolani", povestește Valeriu Sorchică.
"Doar în municipiul Iaşi, pe un număr de 77 de clădiri vom găsi acest semn. În momentul în care îl vedem, trebuie să înţelegem că în respectiva clădire există la subsol un spaţiu special dedicat protecţiei civile, în cazul unei situaţii de urgenţă", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
Adăposturile din Buzău au fost curaţate
- Drum cu peripeţii prin România pentru refugiaţi ucraineni, unii cu deficienţe de auz. Poliţiştii şi localnicii...
- Cine este Mila, fetița din Ucraina care l-a îmbrățișat pe Klaus Iohannis într-un cort pentru refugiați din...
- România are mii de buncăre, dar degeaba. Multe s-au transformat în spaţiu de depozitat murături
Între timp, toate adăposturile din Buzău au fost curaţate. Reprezentanţii Protecției Civile au cerut ca locatarii blocurilor să elibereze toate beciurile de urgenţă. "A pus afiş că trebuie să eliberăm aceste adăposturi, că pentru armată, să fim noi mai siguri de o începe ceva, un război", spune un bărbat.
Adăposturile ar urma să fie şi amenajate. "Aşteptăm la nivel de minister să primim bani să le amenajăm, cu filtre, instalaţii, cu legare la apă, cu toalete", declară Marian Popa, Șeful Protecției Civile Buzău. În Buzău sunt 39 de adăposturi, dintre care doar 28 sunt publice.