Coșul tradițional, cadou de sărbători pentru angajați
Produsele româneşti nu au concurenţă de Sărbători. Tot mai multe firme le dăruiesc angajaţilor coşuri de Crăciun cu de toate: cozonac, zacuscă, icre, tobă şi ţuică. Bucatele tradiţionale ajung şi pe mesele românilor din străinătate care trăiesc cu dorul de casă.
De Redactia Observator la 29.11.2019, 21:41Produsele româneşti nu au concurenţă de Sărbători. Tot mai multe firme le dăruiesc angajaţilor coşuri de Crăciun cu de toate: cozonac, zacuscă, icre, tobă şi ţuică. Bucatele tradiţionale ajung şi pe mesele românilor din străinătate care trăiesc cu dorul de casă. Fermierii spun că abia fac faţă comenzilor şi asta deşi preţurile sunt considerabil mai mari decât în magazin.
Românii au început deja să pregătească cadourile de sărbători. Siguri că nu dau greş, mulţi mizează pe produsele tradiţionale româneşti.
Pentru fermierii care au atestate pentru produse tradiţionale este cea mai aglomerată perioadă din an. Au o listă lungă de comenzi. În special din partea companiilor care caută daruri speciale pentru angajaţi.
Vasile Lupu, administrator păstravărie: Le facem nişte coşuleţe frumoase aşa, în cobza de brad băgăm de exemplu păstrăvul afumat şi comenzile sunt destul de consistente. O companie care comandă 300 de pachete odată nu e un client de neluat în seamă
Gabriela Mateiuc, proprietar patiserie: Avem câteva firme din Botoşani care comandă mereu. Cred că sunt în jur de cinci companii care au comandat cozonac domnesc pentru salariaţi
Tăria şi mezelurile tradiţionale iau drumul altor ţări. Ajung pe mesele românilor plecaţi la muncă în străinătate.
Cristina Smădu, proprietar carmangerie: Pentru cadouri în jur de zece comenzi au fost deocamdată pentru a le trimite în afara ţării. Tot românul vrea să deguste o tobă, un lebăr, un caltaboş, un cârnat
Cătălin Şoarece, proprietar distilărie: Se gândesc în special la origine, din ţara de unde vin, unde au crescut, îşi aduc aminte de bunici, de satul natal, de satul românesc în special
Gusturile autentice au însă un preţ. Un cozonac atestat tradiţional costă 45 de lei kilogramul, pe când cel din supermarket, fabricat industrial, nu depăşeşte 30 de lei pe kilogram. Şi toba este cu 10 lei pe kilogram mai ieftină în magazinele mari
Cristina Smădu, proprietar carmangerie: Orice om e dispus să scoată mai mulţi bani din buzunar să consume un produs tradiţional
Pentru ca un produs să fie atestat traditional trebuie ca materia primă sa fie 100% din România şi să nu conţină niciun fel de chimicale, coloranţi sau aditivi. În plus, cantitatea pe care o poate fabrica un producător tradiţional este limitată la câteva sute de kilograme pe zi.