Calendar ortodox iunie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
În iunie 2024, a VI-a lună a anului, avem cinci sărbători religioase cu cruce roşie, toate extrem de importante.
De Redactia Observator la 27.11.2023, 15:51Iunie este a șasea lună a anului în calendarul gregorian și una dintre cele trei luni ale verii. Luna durează de 30 de zile iar în jurul datei de 21 iunie este solstițiu de vară, marcând ziua cea mai lungă a anului.
Iunie începe astrologic cu soarele în semnul Gemenilor și sfârșește în semnul Racului. Din punct de vedere astronomic, luna iunie începe cu soarele în constelația Taurului și se sfârșește cu soarele în constelația Gemenilor.
Numele lunii iunie vine de la zeița romană Iuno, soția lui Jupiter și protectoarea femeilor măritate. Grecii numeau luna iunie Skirophorion. În România, luna iunie, popular, se numește Cireșar.
Biserica Catolică dedică luna iunie Sfintei Inimi a lui Isus, a cărei zi de sărbătoare este vinerea după a doua duminică după Rusalii.
- Calendar ortodox mai 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
- Calendar ortodox aprilie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
- Calendar ortodox martie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
- Calendar ortodox februarie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
- Calendar ortodox ianuarie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
Când prăznuim Înălţarea Domnului
Înălțarea Domnului este sărbătorită, în calendarul creștin-ortodox, la 40 de zile de la Paşte. Sărbătoarea este numită în popor și Ispas. În 2024, această sărbătoare cade pe 13 iunie.
Tot în această zi este sărbătorită şi Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească, arată Patriarhia.
Înălţarea Domnului. La fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creştine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Din relatările creştine reiese că Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălţat la Cer cu acelaşi trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat şi, apoi, a înviat.
Când prăznuim Rusaliile
Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 23 iunie.
Se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.
Când îi prăznuim pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Creştinii îi sărbătoresc pe 29 Iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, după două săptămâni şi jumătate de post. În România, sfinţii sunt ocrotitorii celor din penitenciare care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.
Sfântul Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli, fratele Sfântului Apostol Andrei, era de origine din Bethsaida, localitate aflată în apropierea Lacului Tiberiadei. Numele lui Petru a fost Simon. La acceptarea lui ca apostol, primeşte numele de Chifa, echivalentul lui Petru în aramaică, ceea ce înseamnă 'piatră'. Asemenea fratelui său, el a fost pescar.
Sfântul Pavel, Apostolul neamuriIor, s-a născut într-o familie de evrei descendentă din seminţia lui Veniamin, în Tarsul Ciliciei, probabil în primii ani ai erei creştine, primind numele de Saul. A fost crescut şi educat în tradiţia fariseică, se pare, la Ierusalim, desăvârşindu-şi educaţia sub îndrumarea vestitului rabin Gamaliel (Faptele Apostolilor 26, 5).
Aparţinând diasporei evreieşti, Pavel cunoştea şi vorbea limba greacă şi era familiarizat cu cultura şi civilizaţia elenistă. În plus, el deţinea şi cetăţenia romană. Deşi căsătoria era una din obligaţiile unui fariseu, Saul (numele ebraic) nu se căsătoreşte. Întrucât fiecare rabi trebuia să aibă o meserie, el învaţă să ţeasă pânză pentru corturi. Saul devine unul din cei mai aprigi persecutori ai creştinilor, văzând în credinţa creştină un duşman de moarte al tradiţiei legaliste iudaice. Este martor al martirizării Sfântului Ştefan, păzind hainele celor care l-au lovit cu pietre până l-au omorât.
Calendar Creștin Ortodox Iunie 2023
- 1 S - Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful
- 2 D (†) - Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Predica la Duminica Samarinencii
- 3 L - Sfinţii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie; Sâmbăta morţilor - Moşii de vară
- 4 M (†) - Sfinţii Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculitel
- 5 M - Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului - Dezlegare la peşte
- 6 J - Sfântul Ilarion cel Nou
- 7 V - Sfântul Teodot, episcopul Ancirei - Dezlegare la peşte
- 8 S (†) - Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat
- 9 D - Sfântul Chiril al Alexandriei - Vindecarea orbului din naştere
- 10 L - Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusei
- 11 M - Sfntul Apostol Vartolomeu; Sfantul Luca al Crimeii
- 12 M - Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare - Dezlegare la peşte
- 13 J (†) - Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor; Sfânta Mucenică Achilina
- 14 V - Sfântul Proroc Elisei - Dezlegare la peşte
- 15 S - Sfântul Proroc Amos
- 16 D - Sfântul Ier. Martir Neofit Cretanul; Sfântul Tihon. Predica la Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic
- 17 L - Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail
- 18 M - Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul
- 19 M - Sfântul Apostol Iuda - Dezlegare la peşte
- 20 J - Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor
- 21 V - Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia - Dezlegare la peşte
- 22 S (†) - Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie; Sâmbăta morţilor - Moşii de vară
- 23 D (†) - Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile - Cincizecimea); Sfânta Muceniţă Agripina; Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli. Predică la Duminica Rusaliilor
- 24 L (†) - Lunea Sfântului Duh; Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul; Începutul Postului Sfinţilor Apostoli - Dezlegare la peşte
- 25 M - Sfânta Muceniţă Fevronia - Dezlegare la ulei şi vin
- 26 M - Sfântul Cuvios David din Tesalonic - Post
- 27 J - Sfantul Cuvios Samson, primitorul de strainiDezlegare la ulei si vin
- 2 8 V - Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici Chir si IoanPost
- 29 S (†) - Sfintii Apostoli Petru si Pavel
- 30 D (†) - Soborul celor 12 Apostoli; Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet. Duminica Tuturor Sfintilor