Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox mai 2024, principalele sărbători religioase ale lunii

În mai 2024, a V-a lună a anului, avem două sărbători religioase cu cruce roşie, pe lângă Învierea Domnului şi sărbătoarea Sfintelor Paşti. 

de Redactia Observator

la 27.11.2023, 15:25

Calendar ortodox mai 2024, principalele sărbători religioase ale lunii
Calendar ortodox mai 2024, principalele sărbători religioase ale lunii - crestinortodox.ro

Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Mai începe astrologic cu soarele în semnul Taurului și sfârșește în semnul Gemenilor. Din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu soarele în constelația Taurului.

Numele lunii mai vine de la denumirea maiores dată de Romulus senatorilor romani. Grecii numeau luna mai Thargelion. În România, luna mai, popular, se numește Florar. Pe ogoare, în livezi, grădini și podgorii activitatea este în toi, iar turmele de oi, cirezile de vite și prisacile dau randament maxim. În nici un an nici o altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii ca luna mai.

În credința romano-catolică, luna mai este dedicată în mod tradițional sfintei Fecioare Maria.

Pe acelaşi subiect

Când pică Paştele în 2024

Paștile sau Paștele este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în iudaism și creștinism. Unele obiceiuri de Paști se regăsesc, cu semnificație diferită, în Antichitatea anterioară religiilor biblice, atingând astăzi o mare diversitate culturală, în funcție de particularitățile religiei adoptate.

Paștile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Noul Testament leagă Cina cea de taină și răstignirea lui Iisus de Paștele evreiesc și exodul din Egipt. Iisus s-a pregătit pe el însuși și pe discipolii săi pentru moartea sa în timpul Cinei, dând mesei de Paștele evreiesc un nou înțeles. El a identificat pâinea ca simbolizând corpul său care va fi sacrificat curând, iar vinul - sângele său care urma să fie vărsat.

 În Întâia epistolă către corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 5, el spune: “Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos s-a jertfit pentru noi.“, făcând referire la tradițiile Paștelui evreiesc și identificându-se cu mielul pascal. 

O interpretare în Evanghelia după Ioan este că Isus din Nazaret, ca miel pascal, a fost răstignit aproape în același timp cu sacrificul ritual al mieilor în templu, în după-amiaza celei de a 14-a zi de Nisan. Această interpretare este inconsistentă cu cronologia din Evangheliile sinoptice.

Se presupune că „pregătirea Paștelui” din Evanghelia după Ioan, cap. 19, se referă literar la cea de a 14-a zi de Nisan, ziua pregătitoare pentru Paște, și nu în mod necesar la ziua de vineri, ziua pregătitoare pentru sabat și că „mâncarea de Paște” din Evanghelia după Ioan, capitolul 18, se referă la mâncarea mielului pascal, și nu la mâncarea niciunuia din sacrificiile făcute pe perioada Zilelor Pâinii Nedospite.

Data celebrării Paștilor are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștile se serbează în duminica imediat următoare primei Luni pline după echinocțiul de primăvară. În 2024, Paştele va pica pe 5 mai. 

Când prăznuim Izvorul Tămăduirii

Creştin-ortodocşii sărbătoresc în acest an pe 10 Mai Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului. Este un eveniment marcat de tradiţii şi obiceiuri cu o puternică încărcătură spirituală pentru enoriaşi. Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare. În această zi, credincioşii vin la biserică pentru a lua Agheasmă Mică, apă sfinţită care poate fi băută tot anul. 

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii nu are o dată fixă, fiind prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea care urmează după Paşte.

Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, de Leon I (457 - 474), cu puţin timp înainte de a ajunge împărat.

Când prăznuim Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii Constantin şi Elena pe 21 mai. Datorită lor, creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman.

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). După moartea tatălui său din 304, a fost proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcţia pe care el o deţinea.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

Calendar Creștin Ortodox Mai 2023

  • 1 M - Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfântul Proroc Ieremia
  • 2 J (†) - Joia din Săptămâna Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii); Aducerea moaştelor Sfântului Atanasie cel Mare; Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului - Post
  • 3 V (†) - Vinerea Mare - moartea şi îngroparea Domnului (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinţii Mucenici Timotei şi Mavra
  • 4 S - Coborârea la iad a Mântuitorului; Sfânta Muceniţă Pelaghia
  • 5 D (†) - Învierea Domnului (Sfintele Paşti); Sfânta Irina 
  • 6 L (†) - Sfintele Paşti; Darul Învierii; Sfântul şi Dreptul Iov
  • 7 M (†) - Sfintele Paşti; Învierea Domnului - sărbătoarea luminii şi a bucuriei; Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim
  • 8 M (†) - Sfântul Apostol şi Evanghelist loan - Harţi
  • 9 J - Sfântul Proroc Isaia; Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari
  • 10 V (†) - Izvorul Tămăduirii; Sfântul Simon Zilotul - Harţi
  • 11 S - Sfântul Mucenic Mochie; Sfinţii Metodie şi Chiril, luminatorii slavilor
  • 12 D (†) - Sfântul Ioan Valahul
  • 13 L - Sfânta Muceniţa Glicheria
  • 14 M - Sfântul Mucenic Isidor
  • 15 M (†) - Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei - Dezlegare la peşte
  • 16 J (†) - Sfântul Cuvios Teodor cel Sfinţit; Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihastria Putnei
  • 17 V - Sfântul Apostol Andronic - Dezlegare la peşte
  • 18 S - Sfântul Mucenic Teodot
  • 19 D - Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei, Femeile Mironosiţe
  • 20 L - Sfânta Lidia; Sfântul Mucenic Talaleu
  • 21 M (†) - Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
  • 22 M - Sfântul Mucenic Vasilisc - Dezlegare la peşte
  • 23 J - Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei
  • 24 V - Sfântul Cuvios Simeon - Dezlegare la peşte
  • 25 S (†) - A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
  • 26 D - Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli. Predica la Duminica Slăbănogului
  • 27 L - Sfântul Ioan Rusul
  • 28 M - Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului
  • 29 M - Sfânta Muceniţa Teodosia din Tir - Dezlegare la peşte
  • 30 J - Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul
  • 31 V - Sfântul Apostol Ermie - Dezlegare la peşte

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox mai 2024, principalele sărbători religioase ale lunii