Nina Rus, fostă semifinalistă Chefi la cuţite, promovează cămara de iarnă, în varianta pescărească
În sezonul pregătirii conservelor pentru iarnă, o fostă semifinalistă Chefi la cuţite promovează preparatele cu peşte. Bistriţeanca Nina Rus este sigură că cine gustă o dată din zacusca din păstrăv afumat se îndrăgosteşte de preparatul delicios şi îi face loc imediat în cămară.
De Redactia Observator la 03.10.2019, 15:13În sezonul pregătirii conservelor pentru iarnă, o fostă semifinalistă Chefi la cuţite promovează preparatele cu peşte. Bistriţeanca Nina Rus este sigură că cine gustă o dată din zacusca din păstrăv afumat se îndrăgosteşte de preparatul delicios şi îi face loc imediat în cămară. Pe cât de simplu se prepară, pe atât de repede îi cucereşte chiar şi pe cei mai pretenţioşi. Cuceriţi au fost şi cei de la OSIM, care i-au declarat două produse- marcă înregistrată.
Treaba începe la afumătoarea din curte, unde şef este nea Costică. El are grijă ca păstrăvul, ingredientul-vedetă din zacusca de iarnă, să fie pregătit ca la carte. Savoarea deosebită a peştelui vine de la conurile de brad.
Nea Costică: După ce s-a făcut jar, lăsăm puţin să se potolească şi îl băgăm la cutia asta, la afumătoare. Se aruncă câteva conuri de brad şi rumeguş de fag şi trebuie să stea cam în jur de trei ore. Aruncăm o mână de făină de mălai ca să dăm aromă la păstrăv şi o culoare foarte, foarte frumoasă, aurie.
Este momentul ca gospodina să intre în acţiune. Roşiile, ceapa, ardeiul gras şi ciupercile se toacă mărunt.
Nina Rus, fosta concurentă Chefi la cuțite: Lăsăm să fiarbă aproximativ patru ore. Normal se spune că până iese uleiul deasupra. Noi o să o fierbem mai mult pentru că nu folosim conservanţi şi alţi aditivi. O să o fierbem în jur de şase ore şi după aceea o să adăugăm păstrăvul afumat.
În ceaun, proporţiile sunt respectate: jumătate - carne de păstrăv afumat, jumătate legume. Când e gata, zacusca se pune în borcane, apoi ia drumul clienţilor. Şi, pentru că în casa Ninei nimic nu se aruncă, femeia pregăteşte şi o salată din icrele rămase.
Nina Rus, fostă concurentă Chefi la cuţite: Începutul a fost groaznic. Adică se tăiau, nu ieşeau, nu erau pufoase.
Dar a meritat. Acum, şi salata de icre, şi delicioasa zacuscă au fost declarate marcă înregistrată de cei de la OSIM.
Însă Nina nu se opreşte aici: vrea să obţină exclusivitate şi pentru alte patru reţete.