Capcanele de pe etichetele alimentelor. Coşul zilnic poate ascunde o adevărată bombă calorică
Ingredientele nesănătoase sunt trecute pe etichetă cu nume deloc uşor de descifrat. Nu mai apar nici celebrele "E-uri". Reporterii Observator au trecut pe raft împreună cu un medic nutriţionist, care ne-a explicat la ce să fim atenţi când ne facem cumpărăturile.
De Redactia Observator la 10.07.2017, 21:55Ingredientele nesănătoase sunt trecute pe etichetă cu nume deloc uşor de descifrat. Nu mai apar nici celebrele "E-uri". Reporterii Observator au trecut pe raft împreună cu un medic nutriţionist, care ne-a explicat la ce să fim atenţi când ne facem cumpărăturile.
Statisticile arată că doi din trei români nu se uită pe etichetă atunci când cumpără un produs.
Algem un meniu pentru micul dejun: cereale şi iaurt grecesc. O variantă sănătoasă, la prima vedere.
Însă, în opinia nutriţionistului, acest meniu ajunge la peste 600 de calorii. Adică, dublul numărului recomandat pentru prima masă a zilei.
Pe etichetă găsim scris "zaharuri". Iar cantitatea totală, consumată într-o zi, nu ar trebui să depăşească 90 de grame.
Pentru prânz, am ales pizza. Din nou, medicul nutriţionist ne arată ce capcane se ascund pe etichetă.
Chiar dacă aportul zilnic de calorii diferă de la o persoană la alta, valorile nutriţionale recomandate au o limită pentru orice produs.
Astfel, sunt românii care ajung să consume chiar şi 4 mii de calorii pe zi. Specialiştii fac legătura cu apariţia problemelor de sănatate- obezitate sau boli cardiovasculare.
Producătorii sau importatorii sunt amendaţi de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului doar în cazul în care alimentele sunt etichetate greșit sau ascund informații.