Carta Alba a Hepatitei C, primul pas catre un program national pentru prevenirea acestei boli
O boala ignorata in Romania e, in sfarsit, luata in serios. Ministerul Sanatatii si asociatiile pacientilor au semnat Carta Alba a Hepatitei C.
De Redactia Observator la 28.03.2013, 22:31- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Este primul pas catre un program national, prin care ar trebui sa se stie clar care sunt masurile de prevenire a bolii, cati romani sufera de hepatita C si tratamentele de care au nevoie.
O semnatura ar putea sa rezolve sute de probleme. Dupa ani de asteptare, autoritatile si pacientii s-au asezat la aceeasi masa si au pus la punct prima Carta Alba a Hepatitei C.
“Hepatita este o problema grava, majora, a fost recunoscut doar declarativ, si acum se fac primii pasi pentru a se recunoaste acest lucru”, atrage atentia Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice
“Evident ca nu este usor, nimeni nu isi imagineaza ca se schimba totul peste noapte. Important este sa dam directia”, spune si Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Tocmai acesta este scopul Cartei Albe. Studiul contine recomandari si solutii pentru ca hepatita sa fie privita in ansamblul ei, de la prevenire pana la tratare. Mai ales ca tendintele mondiale arata o crestere a numarului bolnavilor, dar si a violentei bolii. Netratate, necontrolate, aceste boli duc la ciroze hepatice, la cancer hepatic.
In plus, carta deschide drumul catre Europa, acolo unde Franta detine cel mai performant sistem intergrat de tratare a hepatitei C.
Romania nu stie nici macar cati bolnavi are. Asa se face ca, in acest moment, estimarile indica peste jumatate de milion de cazuri. Mai grav este ca in ultimul deceniu, din zece bolnavi, doar doi bolnavi au fost tratati si dintre acestia, unul a fost vindecat.