Casele de Ajutor Reciproc, salvarea pensionarilor în apropierea Sărbătorilor
Sezonul rece aduce pe lângă sărbătorile de iarnă cheltuieli semnificative în plus pentru toţi românii. CAR-urile pensionarilor din toată ţara înregistrează tot mai multe cereri pentru împrumuturi în această perioadă. La Ploieşti, de exemplu, cozile se formează încă de la primele ore. Nimic nu îi descurajează pe oamenii care spun că CAR-ul este un ajutor necesar pentru ei.
De Redactia Observator la 21.11.2020, 10:10- Pensionarii se împrumută mai mult iarna, în preajma sărbătorilor de iarnă
- Sumele acordate sunt de obicei modice, la fel ca și dobânzile
Este puţin trecut de ora 10, iar în faţa Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Ploieşti cozile deja s-au format încă de la primele ore ale dimineţii. Aglomeraţia este până la prânz, când programul cu publicul se încheie. Apropierea sărbătorilor aduce mult mai mulţi oameni în faţa ghişeelor.
Ștefan Pascu, președinte CARP Ploieşti: Noi acordăm zilnic în jur de 50 de împrumuturi. Sunt sărbătorile care vin acum, se pregătesc pentru hrana de zi cu zi şi pentru medicamente.
Este un ajutor pentru ce avem noi nevoie, că nu avem nevoie de sume mari.
Mădălina Tudor, director executiv CARP Ploiești: Noi îi ajutăm pe toţi, cum putem. Au un fond, iau de şase ori fondul, cu unul doi sau trei giranţi. Dăm un împrumut de până la 40.000 de lei pentru cei cu pensii mai mari.
CAR-ul pensionarilor din Ploieşti oferă avantaje importante membrilor şi numără în prezent peste 44.000 de membrii.
Nu numai la Ploieşti CAR-urile au o activitate intensă odată cu venirea sezonului rece. Şi în Reşiţa, cozile de la ghişee sunt mult mai mari în prag de sărbători.
Reprezentant CAR Reşiţa: În perioada asta sunt solicitări pentru că se achiziţionează lemne şi pregătirile pentru toamnă-iarnă.
Alt oraş, aceeaşi poveste. În Bistriţa, câteva sute de pensionari merg zilnic la CAR.
Iorgu Haidău, președinte CAR Bistriţa: Ei au beneficiat de sprijinul copiilor. Copiii, mulţi din ei, şi-au pierdut locurile de muncă sau au fost remuneraţi mai slab. Nu au mai putut să îi ajute.
Cine nu are ajutor, nici copii, nimic, ce face? Cum trăieşte omul acela?
În luna septembrie 2020, numărul de membri ai Caselor de Ajutor ale Pensionarilor din România a fost estimat la peste 1.400.000 de membri.