Video Care este pensia medie în România. Doar 2% mai muncesc după retragere, faţă de 13% cât este media UE
În timp ce europenii continuă să lucreze şi după vârsta legală de retragere, românii abia aşteaptă pensia. Cei mai puţini pensionari din Uniunea Europeană care continuă să muncească, la noi sunt. Şi doar de nevoie, în vreme ce occidentalii lucrează ca să se simtă utili şi să aibă o viaţă activă.
- "Aduceţi salvarea până nu moare". O femeie a leşinat în îmbulzeală, la protestul AUR din Iaşi, lângă oamenii care jucau hora. Imagini la Observator 19:00, la Antena 1
- Mărturia Ştefaniei Neagoe, românca expulzată din Serbia şi interzisă fără explicații: "A existat un sentiment de teamă"
În Uniunea Europeană, 13 la sută dintre cei care au ieşit la pensie continuă să lucreze. România este la coada clasamentului, cu nici două procente, conform Eurostat. După noi, urmează spaniolii şi grecii.
La polul opus, ţările baltice au cea mai mare pondere a persoanelor care muncesc şi după ce au luat prima pensie pentru limită de vârstă. Pe primul loc este Estonia, unde mai mult de jumătate dintre pensionari rămân activi în piaţa muncii, urmată de Letonia şi Lituania. Dornici de lucru sunt şi danezii, olandezii şi italienii. Spun că le place să lucreze şi vor să fie productivi.
Pe de altă parte, la noi, în Cipru şi in Bulgaria, oamenii continuă să lucreze mai ales pentru că nu se descurcă cu banii. În ciuda majorărilor din ultima vreme, pensia medie din România nu ajunge nici la jumătatea celei din Uniunea Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰