Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât costă un test de trichineloză, pe care crescătorii de porci trebuie să-l facă pe animalele sacrificate înainte de a putea consuma carnea

Nicio masă de Crăciun nu este completă fără o friptură de porc la cuptor. Aşa că în această perioadă în gospodării este forfotă mare. Oamenii se pregătesc pentru Ignat. Mare atenţie, la fel de clare precum reţetele pentru gătit sunt şi regulile pentru tăierea porcului. Inspectorii atrag atenția că animalul poate fi tăiat doar "sub control sanitar-veterinar", iar vânzarea cărnii este interzisă. Persoanele care nu respectă legea riscă amenzi de până la 12 mii de lei.

de Angela Bertea

la 11.12.2024 , 18:34

Românii trebuie să respecte mai multe reguli, când vine vorba de tăierea porcilor de Crăciun Românii trebuie să respecte mai multe reguli, când vine vorba de tăierea porcilor de Crăciun - Profimedia

Mai sunt doar nouă zile până la Ignat. Dincolo de tradiţii, există câteva reguli pe care românii trebuie să le respecte când vine vorba de tăierea porcului. Mai întâi, animalul trebuie consultat de un medic veterinar, care stabileşte dacă e sănătos. Sacrificarea lui se face doar prin asomare. Apoi, trebuie verificată carnea să nu aibă trichineloză.

Mihai Voloșeniuc, director DSVSA Suceava: La porci avem această mare problemă în ultimul timp cu pesta porcină africană şi este bine de evitat acest lucru. După sacrificare le recomand tuturor prudenţă maximă. Să se recolteze probele pentru trichineloză. Chiar zilele trecute am avut de pe un fond de vânătoare cinci mistreţi care au fost pozitivi la trichineloză

Testul cu ajutorul căruia se poate depista trichineloza costă între 26 și 90 de lei. 

Articolul continuă după reclamă

Alina Bar, medic veterinar: O probă pozitivă la digestia artificială pentru trichinela. Eliberarea chisturilor din ţesutul ăsta muscular. Le vedem libere, cum mişcă

Lucia Savu, medic veterinar DSVSA Suceava: Analizaţi proba şi se dovedeşte că este o problemă cu ea? Se confiscă. Deci, trebuie să mergem la locul respectiv, deci confiscăm carcasa, deci nu se mai poate consuma

Cei care consumă carnea crudă sau insuficient gătită se pot infecta cu acest parazit de la animale. Boala se manifestă prin dureri de cap, scăderea poftei de mâncare, greaţă, frisoane şi tulburări digestive. În judeţul Sălaj, şapte persoane au fost testate pozitiv la trichineloză şi au fost internate în spital.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Cât costă un test de trichineloză, pe care crescătorii de porci trebuie să-l facă pe animalele sacrificate înainte de a putea consuma carnea