Casă tradiţională, transformată în loc de joacă pentru copii
Casa bunicilor, aşa cum era ea odinioară, renaşte într-un sat hunedorean. La Veţel s-au deschis porţile colorate ale unei gospodării tradiţionale, transformată în parc tematic pentru copii. Iniţiativa aparţine unui cuplu revenit în ţară după ani buni petrecuţi printre străini.
De Redactia Observator la 03.05.2019, 17:13Casa bunicilor, aşa cum era ea odinioară, renaşte într-un sat hunedorean. La Veţel s-au deschis porţile colorate ale unei gospodării tradiţionale, transformată în parc tematic pentru copii. Iniţiativa aparţine unui cuplu revenit în ţară după ani buni petrecuţi printre străini. Au vrut să ofere tuturor copiilor de azi ocazia să se joace la ţară, aşa cum o făceau ei pe vremuri.
De cum păşim în casa bunicilor, ne întâmpină o curte plină de viaţă. Un teren lung, pe care Dani şi Silvia au construit tot felul de căsuţe, activităţi şi grădini pentru animale.
Locul de joacă pentru copii aminteşte de tradiţiile de altă dată
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. De la poartă, cărarea te conduce prin şură, spre curtea animalelor. Acolo, părinţii au şi o căsuţă construită în care pot să-şi bea cafeaua şi să-şi aştepte copiii.
Una dintre vizitatoare spune că "mi se pare foarte, foarte bine, mai ales copiii se joacă foarte mult cu animalele şi cred că aici o să ne petrecem concediul".
O altă femeie spune că "nu avem bunici la ţară şi am copilărit foarte puţin la ţară şi am aflat pe Facebook despre iniţiativa minunată a doamnei şi am spus să profităm de aerul curat, de animăluţe, să facem cunoştinţă cu viaţa de la ţară".
15 lei, intrarea la locul de joacă pentru copii deschis în casa tradiţională
De la căsuţa din copac, la tiroliană, de la iepuraş, la puişorii aurii, copiii sunt în extaz.
Vechea casă a bunicii Silviei păstrează parfumul copilăriei ei, din urmă cu 40 de ani, dar şi obiectele de suflet, laiţa, patul cu saltea din pănuşi de porumb, cearceaful de cânepă şi cuvertura ţesută în casă.
Proiectul "Casa bunicii" a fost posibil datorită fondurilor europene. Cei doi tineri au prezentat planul şi au obţinut banii. Cu ajutorul celor 50 de mii de euro au putut să-şi pună în aplicare proiectul de suflet.
Căsuţa bunicilor de la Veţel este deschisă în fiecare zi tuturor copiilor, cu excepţia zilelor de luni. Biletul de intrare costă 15 lei doar pentru micuţi. Părinţii au intrarea liberă.