Casele construite din containere prind teren în România
O locuinţă ca în reviste şi cu bani puţin, un trend tot mai prezent în ţările vestice, care a ajuns şi la noi: casele construite din containere. Este opţiunea pe care o au cei care vor o casă de vacanţă la standarde înalte sau un spaţiu de lucru modern, fără un buget generos.
De Redactia Observator la 17.01.2019, 21:31O locuinţă ca în reviste şi cu bani puţin, un trend tot mai prezent în ţările vestice, care a ajuns şi la noi: casele construite din containere. Este opţiunea pe care o au cei care vor o casă de vacanţă la standarde înalte sau un spaţiu de lucru modern, fără un buget generos. Şi nu sunt singurele exemple. În România avem chiar şi şcoli construite din containere. Toate au însă şi câteva dezavantaje.
Banalul containerul poate fi transformat, cu puţină creativitate, într-o garsonieră cochetă sau într-un spaţiu de lucru prietenos.
Ai nevoie spaţiu, apelezi la nişte containere. Sunt modulare, se pot uni. Se pot pune unul peste altul - Mihai Dumbravă, reprezentantul unei firme
Unii transformă containerele fie în locuinţe de vacanţă, fie în birouri cu toate dotările. Inclusiv o baie proprie şi un colţ mobilat, pentru relaxare.
Un singur container poate fi cumpărat cu 3.000 de euro. Sunt firme care s-au specializat în astfel de construcţii. Şi au clienţi care cer containere personalizate. Odată transformate în locuinţe pot ajunge, în funcţie de dotări, la un cost de 20.000 de euro.
Un alt avantaj ar fi că, după ce le foloseşti, le poţi returna. Ele se pot închiria, se pot cumpăra, în funcţie de necesităţile fiecăruia - Mihai Dumbravă, reprezentantul unei firme
Un container, închiriat cu 3 euro pe zi
Un container cu o lungime de şase metri şi cu o lăţime de doi metri şi jumătate se construieşte într-o singură zi, iar românii sunt tot mai interesaţi de astfel de construcţii, având în vedere că, doar din acest depozit, pleacă 80 de bucăţi în fiecare lună.
Pentru astfel de locuinţe nu aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie. Însă, pentru a fi eficiente energetic, stratul de izolaţie termică trebuie să fie de aproape 30 de centimetri, faţă de circa 10 centimetri, la o casă normală. În plus, piesele pot fi montate oriunde. Pentru prima dată în ţara noastră se fabrică şi containere expandabile. Unul a intrat deja în posesia Armatei Române.
În România, găsim şi şcoli ridicate din containere. Una dintre ele a fost construită lângă Bucureşti.
Ele au fost construite din necesitatea de spaţii noi, pentru a suplimenta numărul de spaţii de la şcolile existente. Sunt compartimentate pentru a avea o capacitate de 30 de copii la clasă, aşa cum sunt normele - Mădălina Dumitru, director în cadrul unei grădinițe
Ele sunt mai degrabă considerate construcţii provizorii, pentru petrecerea timpului liber şi nu pentru locuirea permanentă. Cei care au experimentat deja traiul într-un astfel de spaţiu, spun că nivelul confortului este mai redus faţă de o locuinţă obişnuită. Izolarea fonică şi cea termică sunt primele minusuri.
Deşi sunt ieftine şi uşor de construit, durata lor medie de rezistenţă este de 15-20 de ani, spun specialiştii.