Cătina, bombă de energie şi nutrienţi
Cătina este remediul-minune atunci când este culeasă la timpul potrivit. Specialiştii spun că aşa numitul "ginseng românesc" se transformă într-o adevărată bombă de energie şi nutrienţi abia toamna târziu. Rezistenţi la ger şi la arşiţă, arbuştii ţepoşi pot fi valorificaţi până la ultima frunză.
De Redactia Observator la 21.10.2019, 21:44Cătina este remediul-minune atunci când este culeasă la timpul potrivit. Specialiştii spun că aşa numitul "ginseng românesc" se transformă într-o adevărată bombă de energie şi nutrienţi abia toamna târziu. Rezistenţi la ger, dar şi la arşiţă, arbuştii ţepoşi pot fi valorificaţi până la ultima frunză.
În satul Agrişteu, lângă Târgu Mureş, câmpurile şi dealurile sunt portocalii. Aici, pe patru hectare se întinde plantaţia de cătină a unui fost jurnalist. Şi în timp ce alţi cultivatori s-au grăbit să culeaga recolta vara, Marius Libec o adună abia acum, la finalul lunii octombrie.
Marius Libec, cultivator: Cu cât trecem de data de 15 august până în 20 octombrie, fructul acumulează 50% din substanţa activă şi de aia e important să aşteptăm momentul prielnic pentru cules. Din păcate, în pieţe, acolo unde concurenţa pe flora spontană e mare, oamenii încep să culeagă cătină prin 1 august, când doar vitamina C a acumulat
Până şi gustul fructelor culese mai târziu este altul.
Odată culeşi, lăstarii sunt imediat îngheţaţi la minus 30 de grade şi pregătiţi pentru livrare. Un kilogram costă 15 lei.
Nu doar bobiţele colorate precum mărgelele aduc profit cultivatorilor.
Ioan Rus, director executiv Direcţia Agricolă Mureş: E o plantă care iubeşte lumina şi rezistă la secetă. De asemenea, e foarte rezistentă la îngheţurile de iarnă. La temperatui de minus 35-40 de grade, cultura nu e afectată
Un adevărat cocktail de vitamine şi antioxidanţi, cătina are efect antiinflamator şi cicatrizant. Pentru că are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, este considerată un leac minune pentru imunitate.