Catolicii se pregătesc în liniște de Sărbătoarea Paștelui
Este Vinerea Sfântă și Săptămâna Patimilor pentru romano-catolicii din toată lumea. Chiar în acest moment, Papa Francisc prezidează la Vatican Celebrarea Patimii Domnului. Vedem imagini în direct din Bazilica Sfântul Petru.
De Mădălina Iacob la 10.04.2020, 23:50- Catolicii se pregătesc să sărbătorească Paștele.
- Bisericile vor rămâne închise inclusiv duminică.
Este Vinerea Sfântă și Săptămâna Patimilor pentru romano-catolicii din toată lumea. Chiar în acest moment, Papa Francisc prezidează la Vatican Celebrarea Patimii Domnului. Vedem imagini în direct din Bazilica Sfântul Petru. Eram obişnuiţi să vedem biserica, piaţa, pline ochi la Vatican. Iată că acum Suveranul Pontif se roagă în taină pentru lumea întreagă. Iar credincioşii, de la ei de acasă. Astăzi au ţinut doliu. Se pregătesc, cum pot, de Sfintele Paşti, cu gândul că există speranţă şi lumină şi în izolare. Şi că la anul poate vom sărbători împreună.
Este zi de doliu şi de post negru pentru mai bine de două miliarde de credincioşi romano-catolici şi reformaţi din toată lumea. Dacă anul trecut bisericile erau pline, acum casele tuturor au devenit locuri de rugăciune. Familii întregi se adună în faţa televizoarelor sau a calculatoarelor, pentru a privi slujba.
Cristina Farcaș: Vinerea Mare este parte din perioada ce mai intensă de pregătire pentru Paște. Băieţii îşi aduc scaunele lor preferate în fața televizorului, eu și cu tati ne așezăm pe alte două fotolii, dam drumul la televizor la maximum, facem liniște și ne comportăm la fel ca și cum am fi în biserică.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt ARCB: Noi nu adoram un televizor, un laptop sau o tabletă. Ele devin instrumentul nostru de a veni în contact cu credincioșii noștri.
Mâine noapte, de Înviere, bisericile catolice vor fi tot goale. Va fi primul Paşte în care credincioşii nu vor putea merge să ia lumină.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt ARCB: Să rămână acasă și să primească lumina acasă. Nu aceea fizică, ci aceea spirituală a trăirii cuvântului, a împărtășaniei spirituale.
O rugăciune a fost înălţată de Papa Francisc. Inclusiv la Vatican, ceremoniile au fost reduse la esenţă. S-a renunţat la spălatul picioarelor din Joia Mare şi la Calea Sfintei Cruci alături de enoriaşi. E doliu în toată Italia - ţara cu cei mai mulţi oameni ucişi de coronavirus de pe tot continentul. Printre victime, sunt şi mulţi preoţi.
Papa Francisc: În aceste zile au murit mai mult de șaizeci de preoți aici, în Italia, acordând atenție bolnavilor din spitale, alături de medici, asistenți și asistente. Ei sunt "Sfinții ușii de lângă noi".
Mădălina Iacob, reporter Observator: Îl vom revedea în această seară pe Papa Francisc la rugaciunea Calea Crucii, din Piaţa Sfântul Petru din Vatican. Cei care vor purta în mod simbolic crucea anul acesta sunt, pe de o parte, medicii și asistenții din statul Cetății Vaticanului, pe de altă parte deținuții din Penitenciarul din Padova. Eroii din prima linie pe frontul pandemiei, dar şi cei care au nevoie de iertare vor fi singurii martori ai slujbei ţinute de Papa Francisc în piaţa complet goală - o imagine care ne-a dat fiori la sfârşitul lunii martie. Tot singur, Papa se va ruga de aici şi în ziua de Paşte.