Cea mai mare ţeapă în turism loveşte nu doar în cumpărători, ci şi în 300 de agenţii de turism care colaborau cu Omnia
O întreagă piramidă se ascunde în spatele celei mai mari fraude din istoria turismului românesc. 300 de agenţii de bună credinţă din România au vândut pachete.
De Redactia Observator la 19.10.2017, 20:34O întreagă piramidă se ascunde în spatele celei mai mari fraude din istoria turismului românesc. 300 de agenţii de bună credinţă din România au vândut pachetele Omnia Turism către mii de turişti din toată ţara. În total, o pagubă de opt milioane de euro, pe care patronul sinucigaş a lăsat-o în urmă după moarte. Acum, două societăţi de asigurări trebuie să plătească despăgubiri-record.
Ministrul Turismului nu are încă o soluţie în scandalul care afectează mii de oameni. Aproximativ 300 de agenţii din ţară vindeau pachete turistice în numele Omnia. Doar pentru 2018, touroperatorul şi partenerii au vândut 8.300 de vacanţe. Iar oamenii au scos din buzunare până la 7,8 milioane de euro. Pentru a-şi recupera banii, turiştii păgubiţi se pot îndrepta spre două companii de asigurări. Drumul va fi însă anevoios. O spun chiar autorităţile.
Mircea Dobre, ministrul Turismului: "Nu există, nu are cine să le dea, decât dacă avea compania active."
Patronul Omnia Turism se afundase în datorii, după ce ar fi pierdut la bursă banii luaţi de la clienţi. Pentru a face rost de bani, ajunsese să vândă pachete pentru revelionul 2018 - 2019.
- Un preot a împuşcat doi câini, după slujbă, într-o localitate din Iaşi. Acum riscă să ajungă după gratii...
- Vom avea o nouă taxă pe salarii! Este anunţul Guvernului, în ziua în care mii de medici au protestat în stradă
- #METOO în şcoală! Mărturii ŞOCANTE ale unor foste eleve de la un colegiu de renume din Capitală, despre...
Ofertele erau tentante. Pentru 3.000 de euro, turiştii ar fi trebuit să aibă parte de un sfârşit de 2018 exotic în Africa de Sud. Crăciunul l-ar fi petrecut pe un vas de croazieră, iar Anul Nou i-ar fi prins în safari.
Păgubiţii de la Omnia Turism au venit şi astăzi în faţa agenţiei ca să-şi ceară banii înapoi. Au găsit însă doar o uşă închisă.
Iar sutele de agenţii din ţară care intermediau vacanţele sunt acum în pericol să dispară. "Fiind sume mari, s-ar putea ca unele dintre ele (n.r. agenţiile de turism) să fie nevoite să facă un credit, altele se pot declara insolvente. Poliţele acestea asigură diverse sume de bani până la 50 de mii de euro.", spune Ciprian Enea.
Bani care ar trebui să se împartă între miile de oameni care au plătit pentru vacanţe în care nu vor mai ajunge.