Vom avea o nouă taxă pe salarii! Este anunţul Guvernului, în ziua în care mii de medici au protestat în stradă
Guvernul anunţă o nouă taxă pe salarii. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, vrea ca începând cu anul viitor, angajatorii din România să plătească 2% ca taxă.
Guvernul anunţă o nouă taxă pe salarii. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, vrea ca începând cu anul viitor, angajatorii din România să plătească 2% ca taxă de solidaritate. Asta după ce anunţase că patronii nu vor mai plăti nicio contribuţie. Tot Mişa a venit şi cu precizări: taxa e nouă, dar ea există. Iară explicaţiile.
Taxa de solidaritate apărută peste noapte îi bulversează acum pe cei de la privat. Ei ştiau, tot de la Guvern, că de la anul, numărul contribuţiilor plătite va fi redus de la şase la două şi vor fi achitate exclusiv de angajaţi.
Dragoş Anastasiu, antreprenor: "Ceea ce am înţeles este că vor să mai adune nişte bani la buget luând din zona care aduce plus-valoare în economia românească şi încercând să astupe nişte găuri."
Totuşi, taxa despre care vorbeşte nesigur şi alambicat ministrul Finaţelor există, de fapt şi acum. Dar e împărţită în patru taxe mai mici, iar banii plătiţi de patroni pentru fiecare salariat se duc ţintit în anumite bugete: la şomaj, sănătate, accidente de muncă şi fondul de garantare salarială.
Se vor reuni însă toate sub o denumire nouă pentru ca această "contribuţie de solidaritate" să adune aproape 4 miliarde de lei într-un singur buget, iar statul să folosescă banii acolo unde sunt găuri. Florin Jianu, ministrul IMM-urilor: "Dacă până acum destinaţia lor era foarte clară, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai existe bani pentru concedii medicale sau pentru accidente sau boli profesionale."
Deşi a fost luată decizia ca impozitul pe venit să scadă la 10%, este posibil ca angajaţii din România să nu resimtă nicio creştere. Teoretic, la un salariu de 2.000 de lei, angajatul ar trebui să câştige 46 de lei. Însă, practic, taxa de solidaritate de 2% ar putea reduce câştigul la doar 6 lei.
La fel de nesiguri pe promisiunile Guvernului din legea salarizării se simt şi cei din sănătate. 5000 de medici, asistenţi şi cadre medicale au ieşit azi să protesteze nemulţumiţi de plafonarea sporurilor şi de transferul contribuţiilor sociale.
Guvernul elimină de la anul şi bonurile de masă. De asemnea, tot guvernanţii vor să mai adune în jur de 2 miliarde de lei din impozitarea veniturilor sub 2.000 de lei, cu toate că în programul de guvernare era trecut negru pe alb că aceste salarii vor avea de la anul impozit zero.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰