Cei doi fraţi răpiţi de tatăl grec din Prahova au fost ţinuţi ore în şir pe holurile instanţelor
Cei doi fraţi răpiţi de tatăl grec au ajuns acasă după mai bine de 30 de ore de când au fost luaţi cu forţa de pe stradă.
De Redactia Observator la 07.03.2018, 20:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cei doi fraţi răpiţi de tatăl grec au ajuns acasă după mai bine de 30 de ore de când au fost luaţi cu forţa de pe stradă. Sunt şocaţi şi vor primi consiliere psihologică. O zi, au fost ţinuţi pe holurile Poliţiei sau ale Parchetului, în timp ce părinţii au fost audiaţi. Impresionat, un poliţist le-a cumpărat de mâncare. Dar cazul readuce în atenţie problema copiilor traumatizaţi prin instanţe, pe care statul se face că nu o vede.
O fetiţă şi fratele ei, ţinuţi cu orele pe holurile instanţelor, printre deţinuţi încătuşaţi. Au fost recuperaţi de la tatăl care i-a răpit, dar încredinţaţi în mâinile unor străini care reprezintă instituţii.
Fraţii răpiţi s-au întâlnit cu mama după mai bine de 24 de ore de la dispariţie. Procurorul de caz a decis ca, în timpul audierilor-maraton ale părinţilor, copiii să rămână la Parchet. Asistenţii sociali au plecat. Aşa e procedura. După câteva ore, un poliţist care-i supraveghea le-a cumpărat ceva de mâncare.
Abia la ora 1 dimineaţa, au ajuns acasă, în Prahova. Când tatăl grec a fost lăsat liber, sub control judiciar. Ar fi putut ajunge cu ei până în Grecia, unde legea ar fi fost de partea lui.
În România, problema copiilor traumatizaţi prin instanţe a fost semnalată pentru prima dată chiar de către o judecătoare. Celebra "doamnă cu pantofi albaştri", care, în timpul unui proces pentru custodie, s-a împrietenit cu băiatul căruia urma să-i decidă soarta.
La noi, singura instanţă care are şi o cameră specială, de joacă, pentru copii este Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Este un spaţiu prietenos, în care minorii pot fi audiaţi fără a retrăi trauma care i-a adus acolo.