Cel mai mare combinat chimic din România produce dezinfectant
O veste bună vine de la unicul producător de biocide pe bază de clor şi hipoclorit din România. În câteva zile, în cel mare combinat chimic din ţară se va produce un superdezinfectant, recomandat uzului uman.
De Redactia Observator la 01.05.2020, 14:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Producţia de hipoclorit a început încă din 1966.
- Subtanţa este eficientă în dezinfectarea străzilor.
Mai mult, pe porţile combinatelor de la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti ies deja dezinfectanţi pentru suprafeţe, esenţiali în lupta cu virusul uicigaş. Se produc în cantităţi suficiente şi pot asigura întreg necesarul ţării noastre.
Asemenea unui organism viu, combinatul chimic din Vâlcea, cel mai mare de acest fel din ţară, nu se opreşte din funcţiune.
Nici nu e de mirare dacă privim cifrele: în fiecare lună, pe platformele de la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti se ating capaciţăţi record de producţie, câte o mie de tone pentru fiecare judeţ.
Irinel Tilea, director dezvoltare: Cand am văzut recomadările OMS referitor la substanțele la care virusul este sensibil, am început toate demersurile pentru a aviza producția pentru o concentrație de 1.25% hipoclorit de sodiu.
Adică o substanţă prietenoasă pentru consumator, eficientă în dezinfectarea străzilor, trotuarelor sau pardoselilor de interior.
Iar în câteva zile, tot pentru a răspunde nevoii de dezinfectante de pe piaţa românească se va produce aici alcool izopropilic, pe care acum ţara noastră îl importă şi care se se găseşte tot mai greu.
Irinel Tilea, director dezvoltare: Este un superdezinfectant de contact uman.Am repus în funcțiune instalația de alcool izopropilic si speram sa va invitam la inaugurare si sa va aratm si primii litri de alcool izopropilic care incep sa fie din nou produsi in Romania.
Printre instalaţii, cisterne şi circuite, câţiva angajaţi verifică funcţionalitatea sistemelor. Virusul pe care chiar subsanţele produse de ei îl ucid a făcut ca întreaga activitate să fie reorganizată.
Victor Avram, director operațiuni: A trebuit sa ne adaptăm și noi regulilor impuse de această pandemie, măsurile luate au fost în special de distanțare socială
Producţia de hipoclorit a început încă din 1966, iar complexul chimic asigură stocuri atât pe piaţa internă cât şi în ţările învecinate. Aproximativ 2000 de angajaţi lucrează pe platformele din Râmnic şi Oneşti.