Centrele de protecție pentru victimele violenței domestice, insuficiente în România
Statul pare să nu găsească soluţii în faţa unui adevărat fenomen alarmant, în România. Deşi o femeie este lovită la fiecare 30 de secunde, nu avem suficiente centre de protecţie.
De Corina Matlinschi la 08.02.2020, 23:52Statul pare să nu găsească soluţii în faţa unui adevărat fenomen alarmant, în România. Deşi o femeie este lovită la fiecare 30 de secunde, nu avem suficiente centre de protecţie. O recunosc şi autorităţile. Puţine victime ajung în adăposturi, singura soluţie care de multe ori le salvează viaţa.
”Nu mai puteam, nu mai rezistam nici fizic nici psihic sub niic o formă crezusem că se terminase viaţa”, povestește o victimă.
O să-i spunem Ana. Stă într-un centru de protecție de câteva săptămâni și e ceea ce i-a salvat, la propriu, viața.
”Când am ajuns în centru nu puteam să am încredere în oameni, în absolut nimeni, dar cu timpul mi-am dat seama că există şi oameni buni”, povestește Ana.
Încredere şi siguranţă a căutat şi Maria. O găsim la câteva camere distanță. Chiar dacă are un ordin de protecţie provizoriu, şi ei o să-i protejăm identitatea. Pentru a-i proteja viața.
”Tot timpul speram că poate o să fie mai bine. Niciodată nu am vrut să depun plângere pentru că nu am vrut să-i fac rău. Dar, din moment ce mă ameninţă cu moartea nu am ce să fac, altă opţiune nu am avut”, spune Maria.
FLORIN VOICU, psiholog: Se merge pe înţelegerea stării, înţelegerea emoţională şi a faptului că locul în care au ajuns şi modul în care au jauns nu este din păcate neobişnuit.
LILIANA ROMENCI, directorul centrului: În afară de cazare, oferim hrană, consiliere psihologică, socială şi la nevoie consileră juridică.
În acest adăpost din Capitală, locurile sunt aproape toate ocupate. Şi este printre singurele la nivel de Bucureşti. Cel puţin în alte 14 judeţe din ţară, ele nici nu există.
VIOLETA ALEXANDRU: Sunt cu mult sub nevoie de la acest moment, parte pentru că autorităţile locale nu au făcut din asta o prioritate parte pentru că au beneficiat de sprijin extern şi acesta neavând continuitate nu au investit în ele.
Un stat neimplicat şi demersuri care durează. Prea mult pentru Irina, spre exemplu. O mamă cu doi copii din judeţul Ilfov. A fost acceptată, după un interviu, într-un adăpost, însă mai trebuia să dea câteva teste psihologice pentru a se muta acolo şi a se îndepărta de tatăl celor doi copii. A fost ucisă ieri, cu un ordin de protecție în mână.
8.000 de ordine de protectie au dat judecatorii doar anul trecut. Alte aproape 8.000 de ordine de protectie provizorii au fost date de catre politisti, un sfert confirmate in instanta: Autoritatile nu pot spune cate dintre ele au fost incalcate, iar statul nu a gasit nici o solutie sa-i monitorizeze pana sa nu fie prea tarziu.
MARCEL VELA, ministrul interimar de interne: Evident că e complicat să verifice poliţia toate acele ordine de protecţie. prin acele brăţări electronice ele pot fi monitorizate online.
Sunt mai bine de 10 ani de când legile românești vorbesc despre o astfel de monitorizare. Până acum, nici un proiect de lege privind folosirea dispozitivelor nu a trecut de Parlament.