Tradiţii de Sf. Andrei mai puţin cunoscute. De ce e bine să pui oalele cu gura în jos în această zi
Bătrânii din satele româneşti păstrează intacte tradiţiile de Sfântul Andrei.
De Redactia Observator la 29.11.2017, 21:34Bătrânii din satele româneşti păstrează intacte tradiţiile de Sfântul Andrei. În ajunul sărbătorii pun grâu la încolţit în case, crengi de măr în apă, ca să afle cum va fi anul următor, şi ung cu usturoi ferestrele, pentru a alunga duhurile rele. Nepoţii au lucrat temeinic, s-au amuzat, dar nu au uitat să posteze totul pe reţelele de socializare.
Tanti Alexandrina are trei copii și acum se bucură și de nepoți. I-a învățat pe toţi că tradiţiile sunt adevărate comori. Nu pot fi abandonate. În ajunul Sfântului Andrei, unul dintre nepoți o ajută să pună grâu la încolţit. Ar trebui să crească până la Anul Nou. Conform tradiţiei, dacă firele sunt înalte, persoana va fi norocoasă şi sănătoasă în anul ce vine.
Tot astăzi se pun în apă crengi de măr. Se anunţă un an bogat dacă vor îmboboci.
Tradiţie a devenit şi împărtăşirea momentelor speciale cu prietenii virtuali. Doris a făcut selfie-uri cu bunica lui.
În Caraş Severin, gospodinele au grijă ca oalele goale să fie răsturnate cu gura în jos pentru că altfel, se spune din bătrâni, vârcolacii vor avea cuib acolo.
Tradiții străvechi sunt păstrate cu sfințenie şi în satele din Botoşani. În această noapte, fetele nemăritate își pot afla ursitul. Înainte de a adormi, ele pun busuioc sub pernă.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este încărcată de semnificații. Ușile și ferestrele sunt unse cu usturoi. Se spune că în această noapte magică, el capătă puteri miraculoase, astfel poate păzi casa de rele.