Antena Meniu Search
x

Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar de anul viitor prin măsuri de austeritate

Guvernul are un plan auster pentru a face economii. Într-un proiect de ordonanţă, guvernanţii anunţă vremuri grele pentru bugetari.

Vezi și

Guvernul are un plan auster pentru a face economii. Într-un proiect de ordonanţă, guvernanţii anunţă vremuri grele pentru bugetari. Nu vor avea nici la anul tichete de vacanţă, angajările vor fi puţine, iar cheltuielile trebuie reduse cu cel puţin 10 la sută. Altfel, deficitul ar putea ajunge la 8 la sută. Astăzi, în şedinţa de Guvern, s-a anunţat noul salariu minim brut. Va ajunge la 1.900 de lei, de la anul. Însă, în buzunare, românii vor avea în plus doar câteva zeci de lei. 

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: "Creşterea salariului minim brut garantat în plată fără adaosuri şi alte sporuri, la suma de 1900 de lei." Creşterea salariului minim vine o dată cu mutarea contribuţiillor de la angajator la angajat. Aşa că patronii au început deja să-şi facă calcule.

Radu Timiş Junior are 800 de angajaţi, pe care îi plăteşte cu salariul minim pe economie: "La care vom mări salariul, în cazul în care se modifică legea. Noi ne asumăm această modificare. Înseamnă un cost pentru noi ca şi companie de 800.000 de euro pe an."

Toţi angajatorii sunt obligaţi să înregistreze modificările în Registrul de Evidenţă a Salariaţilor, aplicaţie numită REVISAL.

Pe acelaşi subiect

Concret, un muncitor care avea 1450 de lei brut şi rămânea, la final de lună cu 1065 de lei, de la 1 ianuarie, salariul lui net va fi de 1.162 de lei. Pentru angajator, asta înseamnă o pierdere de 163 de lei.

Iată şi un alt exemplu. Un specialist în marketing, care are un venit brut de peste 3.500 de lei (3.564 de lei), o dată cu trecerea contribuţiilor, brutul va depăşi 4.200 de lei (4.273 de lei ). Netul salariatului va fi acelaşi. Iar angajatorul va avea  ÎN PLUS 6 lei.

Ca să poată mări salariile bugetarilor, Guvernul taie alte cheltuieli, potrivit unui proiect de ordonanţă pe bugetul de anul viitor. Nici în 2018 nu se vor acorda tichete cadou, de vacanţă sau premii. Orele suplimentare nu vor fi plătite.

Dacă există două posturi vacante, va fi angajată o singură persoană. Instituţiile vor fi nevoie să taie 10% din banii pentru bunuri şi servicii. 

Dacă nu se vor lua aceste măsuri, deficitul va fi mai mare de 8 la sută, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Guvern. 

Pentru că doar salariaţii vor mai plăti contribuţii, rămân 5 milioane de români pentru care statul trebuie să găsească bani pentru asigurările lor de sănătate. Sunt cheltuieli pentru tinerii sub 18 ani, asistaţii social, pensionarii, şomerii, deţinuţii sau personalul monahal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar de anul viitor prin măsuri de austeritate