Ciobanii au făcut cinste cu brânză şi tocană
Pentru câteva ore, ciobanii au coborât de la stâne, pentru a le dovedi orăşenilor că brânza lor, autentică, e mai gustoasă decât ce găsesc în magazine.
De Redactia Observator la 19.06.2017, 04:36Pentru câteva ore, ciobanii au coborât de la stâne, pentru a le dovedi orăşenilor că brânza lor, autentică, e mai gustoasă decât ce găsesc în magazine.
În ceaune uriaşe, au fiert mămăligă la foc iute, au amestecat-o cu urdă şi caş proaspăt făcut în faţa pofticioşilor.
Tocăniţa de miel a venit la final, cu o poveste despre traiul de cioban în zilele noastre.
De decenii, aceşti oameni trăiesc la stână, dar de mămăligă cu brânză nu se pot sătura. Au venit la oraş să-şi prezinte bogăţia. Gustul autentic. În faţa unui vas mare de lemn, un cioban pregăteşte caşul proaspăt.
Părinţi cu copii s-au oprit la festivalul stânelor. Şi-au mâncat pe săturate. Ciobanii au făcut cinste.
Tot la ceaun se fierbe şi tocana.
În curtea muzeului din Gheorgheni, au fost aduse şi animalele. Berbeci, capre, oi. Păstorii sunt însă trişti.
În toată zona, au mai rămas doar 15 familii care mai au stâne. Traiul lor s-a schimbat de la un an la altul.
Copiii le-au plecat afară, să încerce alte meserii, iar marfa lor, pe o piaţă sufocată de produse de import, nu-şi mai găseşte locul.
Se gândesc că fermele vor lua curând locul stânelor. Iar meseria de cioban va dispărea. Cu toate obiceiurile lor.
Nici lâna nu se mai vine bine. Cei mai dibaci, s-au întrecut la tunsul oilor.