Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Se înmulţesc de la zi la zi atacurile urşilor. Aseară, un cioban din Harghita fost omorât, iar altul a ajuns la spital desfigurat de un exemplar furios. Autorităţile au montat o cameră de supraveghere în zonă şi pândesc ursul, pregătiţi să îl împuşte. Vă avertizez, urmează imagini şi informaţii cu puternic impact emoţional!
De Redactia Observator la 24.07.2021, 19:57Ciobanul, în vârstă de 45 de ani, a fost muşcat de faţă de urs. Omul a reuşit să se smulgă din colţii lui şi să fugă la stână. Un alt cioban a sunat imediat la 112 când l-a văzut plin de sânge.
Salvatori-rănit: - Vorbeşte cu noi! Vorbeşte cu noi, da? Mă auzi?
-Aud.
-Aşa, foarte bine! Vorbeşte cu mine!
- Ciobanul din Harghita, care a fugit în pădure după atacul unui urs, a fost găsit mort
- Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu...
- Un urs a ieşit pe o şosea din Vrancea şi s-a tolănit în mijlocul drumului. A stat cuminte "la poză" pentru...
-Îmi amorţeşte gura, nu mai pot!
Atacul ursului a avut loc în Poiana Boilor, o zonă sălbatică din Munţii Călimani, în care sunt multe stâne. Ieri dimineaţă, animalul a omorât o vacă şi a dus-o în pădure. Ciobanul, împreună cu un coleg mai tânăr, au anunţat proprietarul, iar acesta i-a rugat să facă o poză să o depună la dosar, ca să-şi recupereze paguba. Oamenii au aşteptat opt ore şi au mers în pădure, dar ursul era încă acolo şi i-a atacat. Unul dintre ciobani a luat-o la fugă în pădure, cu ursul pe urmele lui şi nu s-a mai întors la stână.
Pentru că zona este la graniţa dintre Mureş, Harghita şi Suceava, a fost căutat de jandarmi, pădurari, poliţişti şi salvamontişti din trei judeţe ajutaţi de camere de termoviziune. Mai mulţi săteni i-au însoţit înarmaţi cu drujbe.
"Hai să luăm aşa, perimetrul ăsta, să vedem urmele unde se duc! Este urmă aici!".
Azi-dimineaţă, ciobanul în vârstă de 26 de ani a fost găsit mort.
Col Ionel Postelnicu, Jandarmerie Suceava: "Jandarmii l-au descoperit la aproximativ 300 de metri de locul în care a fost observat ultima oară".
Ciobanul care a supravieţuit atacului a ajuns direct în sala de operaţie.
Ovidiu Popa, Spitalul Sf Spiridon Iași: "A fost o operaţie laborioasă. S-a desfăşurat pe parcursul a aproximativ şapte ore, încercându-se reconstrucţia facială".
Aviz la împuşcare
Vânătorii au primit aviz de împuşcare. Săptămâna aceasta, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, prin care urşii periculoşi pot fi împuşcaţi fără aprobare de la Ministerul Mediului. Este suficientă deciza imediată a echipelor formate din autorităţi locale, jandarmi, vânători şi medici veterinari. Specialiştii spun că în pădurea în care a avut loc atacul sunt 300 de urşi, faţă de 100 cât este numărul maxim.
George Celsie, Direcţia Silvică Suceava: "Sunt prea mulţi pe suprafaţă şi atunci ăia puternici rămân pe habitatul lor natural, iar sărăntocii ăştia slabi sunt obligaţi să vină în vale până îşi găsesc o sursă de hrană".
Tot azi, într-o gospodărie din apropiere, un alt urs s-a căţărat pe un grajd şi a încercat să scoată doi tăuraşi prin acoperiş. Atacuri au loc însă în mai multe judeţe ale ţării. La mai multe stâne din Apuseni au fost montate garduri electrice şi au fost donate spray-uri anti-urs.
Mircea Mărginean, ranger biolog: "Nu este deloc periculos pentru om. Animalul vine de multe ori ud, umed, ceea ce amplifică sentimentul de electrocutare. Prima parte care atinge firul este partea cea mai sensibilă, adică botul. El simte un şoc foarte puternic". În 2020 și 2021 au fost uciși 20 de urși și relocați alți 4.