Antena LIVE

Curs valutar

Exclusiv

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: PUZ-urile de sector au fost invenţia primarilor. Anularea lor nu produce mari schimbări

Planul urbanistic zonal (PUZ) al Sectorului 6 a fost anulat definitiv în instanţă pentru că nu respecta normele legale pentru spaţiu verde, distanţa dintre construcţii şi regimul de înălţime. Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, spune însă că anularea PUZ nu produce mari schimbări iar adevărata problemă este că PUG-ul este vechi şi nu mai corespunde realităţii din teren iar Primăria Capitalei nu a făcut încă unul nou.

De la 11.11.2021, 16:57
WhatsApp
Vezi și:

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că instanţa a anulat definitiv planul urbanistic zonal Sector 6. Dezvoltatorii spun că decizia ar putea să sperie băncile care apoi nu vor mai aproba creditele clienţilor.

Între timp, Primăria Sectorului 6 pregăteşte noi reguli şi mai multe obligaţii pentru constructori. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Observator, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a explicat ce înseamnă această anulare şi ce urmează să se întâmple cu piaţa imobiliară într-o zonă cu cea mai mare dezvoltare imobiliară din Sectorul 6.

"PUZ-ul acesta deja era suspendat în instanţă şi era şi anulat de către CGMB, la iniţiativa primarului general. Cu alte cuvinte nu se schimbă fundamental situaţia raportat la ultimul an de zile. Pentru că avem un an de când a fost suspendat PUZ-ul în instanţă. Din fericire avem PUZ-ul din 2016, care este relativ similar şi în baza căruia noi emitem în continuare certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. 

Practic, anularea în instanţă eu am înţeles-o. Am înţeles de ce cei care l-au atacat, l-au atacat, am înţeles de ce primarul general l-a suspendat pentru că au fost probleme în sector pe zonele în care există presiune pe dezvoltare imobiliară, s-au schimbat regimuri de înălţime şi destinaţii ale terenurilor.

Pe acelaşi subiect

Cumva nu ne ajută foarte mult. De ce? Pentru că dezvoltatorii deja pe acele zone ceruseră certificate de urbanism, iar asta înseamnă că procedura este deja iniţiată. Odată ce are un certificat de urbanism de construire poate în baza lui să vină să ceară autorizaţie de construire. Deci a venit puţin cam târziu această suspendare şi din păcate nu salvează foarte mult situaţia", a declarat Ciprian Ciucu.

PUZ-ul din 2016 este şi acesta contestat în instanţă

Ciprian Ciucu a mai explicat că PUZ-ul din 2016 este de asemenea contestat în instanţă, iar dacă va fi anulat totul va sta în baza unui PUG învechit.

"Mai mult, ambele certificate au avut probleme pe destinatia terenurilor si pe regimul de înălţime, aici era partea proastă. Dar partea buna este că aveau niste standarde ceva mai bune in ceea ce priveste procentul de ocupare al terenului si coeficientul de utillizare, CUT-ul. 

Problema este că in instanta este iarăşi contestat şi PUZ-ul din 2016. Aici e de fapt problema. Acesta, avand un termen in decembrie anul acesta. Dacă şi cel din 2016 va fi anulat atunci o să ne ducem la PUG. PUG-ul nu e făcut de Primăria Generală de 20 si ceva de ani şi prevede cu totul altceva, e caduc, este vechi, nu mai corespunde cu situatia din teren

Şi o altă mare problemă pe care o vom avea în Sectoru 6, dacă ne vom întoarce la PUG, investiţiile publice pe drumuri publice nu o să mai fie posibile. O să putem face doar reparaţii, pentru că cele mai multe drumuri sunt prevăzute în PUZ-ul din 2016 şi cel din 2019, cel anulat acum de instanţă. De aceea eu mi-aş dori ca PUZ-ul din 2016 să nu pice în instanţă", declarat Ciprian Ciucu.

Ce diferenţe există între PUZ-urile din 2016 şi 2019

"Sunt cam la fel, cel din 2019 a venit cu câteva reglementări mai bune, dar şi cu multe chestiuni rele care aglomerau zone deja aglomerate ş.a.m.d. Adică eu înţeleg motivul pentru care a fost atacat şi primarul general a cerut să fie suspendat, dar efectul nu va fi cel scontat.

În acest moment, PUZ-ul din 2016 e cât de cât optim, nu este nici ăsta perfect, extraordinar, dar e altceva decat este PUG-ul care e foarte vechi.

Dar eu nu am stat cu mâinile în sân. Ne-am apucat să facem un PUZ în zona cu cea mai mare presiume imobiliară tocmai pentru a venit cu standarde de urbanism noi. Ideea de PUZ coordonator, care este pentru tot sectorul, este o noţiune care nu există în legislaţie şi în dreptul administrativ. El a fost aşa... o ivenţie a primarilor de sector în lipsa PUG-ului. Au zis: domne' nu mai putem să funcţionăm pe acest PUG, dacă Primăria Generală nu e în stare să facă un PUG, atunci ne facem nişte PUZ-uri coodonatoare. Dar ele nu există pe nicăieri. Un PUZ deobicei trebuie să fie pe o zonă, unde ai o investiţie sau vrei să o dezvolţi", spune Ciprian Ciucu. 

Ce măsuri ia Primăria Sectorului 6

"Şi pentru că în Zona 17 avem cea mai mare dezvoltare imobiliară şi cea mai mare presiune (...) am zis hai să reglementăm noi, astfel încât să venim cu nişte standarde de urbanism occidentale, moderne. Va avea acest PUZ inclusiv zonă de spaţii verzi, de funcţiuni sociale. Vor fi multe elemente care ţin de urbanismul modern. Asta pe partea de planificare. Dar mai există şi partea de reglementare, care va reglementa cum să se construiască şi obligaţiile pe care le au dezvoltatorii. Şi aici inovăm noi, cei de la Sectorul 6.

Pentru că vin dezvoltatorii, construiesc sute, mii de apartamente, le vând şi pleacă. După care rămân o grămadă de probleme la primărie: să-i tragă canalizare, să-i facă şcoală, parc. Şi oamenii evident că vin la primărie. Păi nu e normal ca unii să facă doar profit şi să externalizeze costuri către primărie. Acest PUZ din Zona 17 va spune foarte clar: construieşti peste 500 de apartamente, îmi păre rău, faci o grădiniţă. Construieşti peste 2.000 de apartamente, îmi pare rău, dar construieşti o şcoală, pentru că aici se vor muta familii tinere, cu copii. Iar bugetul nostru de investiţii, al oricărei primării de sector, nu ţine pasul cu bugetul pe care îl au dezvoltatorii", a explicat Ciprian Ciucu.

Acesta spune că Primăria S6 este singura care implementează această politică nouă de urbanism. "Mare atenţie, PUZ-urile se votează la nivel de consiliu general, adică primarul general va trebui să îl pună pe ordinea de zi pentru că noi doar îl facem, îl iniţiem, dar el trebuie votat de CGBM. (...) În ianuarie vom lucra la partea de reglementare care va spune condiţiile în care se poate obţine un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construire. Adică să le facă toate acele lucruri pe care este normal să le facă orice dezvoltator. Aşa se lucrează şi afară. Nu am inventat noi roata", a conchis Ciprian Ciucu.

Andreea Milea

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live. ...

ciprian ciucu plan urbanistic general
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024