Cod rutier 2022: Modificarea uluitoare pregătită de Guvern, în ţara din UE cu cei mai mulţi morţi pe şosele
Guvernul face și desface. N-au trecut decât 3 luni de când a înăsprit Codul Rutier și iată că revine asupra legii. Şi nu pentru că au găsit soluţia ca să reducă numărul morţilor de pe şosele, ci culmea, ca să-i favorizeze pe şoferii indisciplinaţi. Un fost ministru al transporturilor crede că guvernanţii schimbă legea chiar pentru ei. Polițiștii şi chiar conducătorii auto critică iniţiativa.
De Bogdan Dinu la 19.05.2022, 20:30Cea mai uluitoare modificare a codului rutier presupune ca faptele să se prescrie în şase luni, dacă şoferul contestă în instanţă, iar procesul nu se termină în această perioadă. Un fost ministru al transporturilor crede că legea se modifică pentru "şmecheri".
Cătălin Drulă, președinte Comisia Transporturi: Toți acești deputați sunt șoferi, au mașini puternice și ceva mă face să cred că nu respectă regulile. Deci, cumva o simt personal că li s-ar putea aplica. (...) Cei care sunt mai șmecheri nu prea li se aplică regulile, știu să scape, au portițe.
Portiţe vor avea şi vitezomanii. Cei ce depășesc viteza legală cu 70km/h nu mai trebuie să stea cu grijă că vor rămâne pietoni din prima. Vor primi dovadă să circule 15 zile, timp în care pot contesta sancţiunea.
Lucian Diniță, fost șef Poliția Rutieră: Nu e nimic benefic la toată chestia asta, din păcate.
Perioada de suspendare a permisului s-ar putea micşora
Chiar şi perioada de suspendare a permisului s-ar putea micşora. În urma unui test grilă aceasta ar putea fi de doar 30 de zile în loc de 60 cât este în prezent. România este campioana Europei la morţi pe şosele, cu 93 de decese la un milion de locuitori. Dublu faţă de media europeană. Cu toate astea, pentru deputaţi sancţiunile mai dure nu ar aduce nici un plus de siguranţă pe şosele.
Eugen Neață, membru Comisia Transporturi: Nu sunt modificări care să favorizeze pe cineva. (...) Statul Român nu este pus aici să pedepsească cetățenii. Este acela care trebuie să găsească soluții pentru a rezolva problemele societății.
Îi contrazic chiar şi şoferii, care cred că singura lege care se aplică în traficul de la noi este legea junglei.
Tot timpul trebuie să ai norme mai restrictive, astfel încât să îți fie frică să le încalci, spune un şofer.
Eu sunt și începător și eu încerc să merg cât se poate de bine și alții merg cu viteză, mai adaugă un alt conducător auto.
Din anul 2006 și până în prezent, Codul Rutier a fost modificat de mai bine de 50 de ori, cea mai recentă schimbare fiind cea de la jumătatea lunii mai a acestui an.