Codasii Europei la consumul de carne
Stim ca mancam prost. Dar stiati ca suntem codasii Europei la consumul de carne? Iar cand mancam asa ceva, alegem cel mai ieftin preparat. Ca sa incurajeze totusi consumul si sa reduca evaziunea fiscala, guvernatii se gandesc acum sa micsoreze TVA-ul la carne
De Redactia Observator la 01.08.2013, 14:13Ne place carnea, dar mancam putina si alegem sa cumparam produse care sunt adesea criticate de nutritionisti. Kaiserul, crenvursti si pateul de porc sunt in topul preferintelor romanilor.
Mancam aproximativ 60 de kilograme de carne de porc pe an. Putina, fata de un european care consuma 85 de kilograme. Cat despre mezeluri - care sunt mai scumpe- consumul abia depaseste zece kilograme in tara noastra, nici jumatate fata de media Uniunii Europene.
Evaziunea fiscala in sectorul de carne este de doua miliarde de lei, estimeaza specialistii. Peste 60 la suta din preparatele comercializate in Romania ajung pe piata neagra. Daca reducerea TVA-ului la paine de la 24 la 9 la suta aduce mai multi bani in vistieria statului, guvernatii se gandesc sa aplice un TVA mai mic si pentru carne, iar producatorii promit ca vor taia din preturile la raft tot cu 15 procente.
Economia de bani ar fi substantiala. Un kilogram de pulpa de porc costa astazi 24 de lei. Ar fi cu aproape patru lei mai ieftina, daca taxa pe valoarea adaugata ar fi de 9 procente, suficient cat sa mai cumparam inca patru paini.
Legumele si fructele sunt urmatoarele alimente pe lista Guvernului de reducere a TVA -ului.