SPECIAL: Conac reconditionat, la Timisoara
Poti sa ai averi impresionante, poti sa ai sute de angajati si mii de hectare. Poti sa iti satisfaci toate mofturile si iti poti ridica ce palat iti doresti. Degeaba, niciodata nu o sa stii ce inseamna sa fii boier
De Redactia Observator la 17.05.2013, 21:26Si cand spun boier ma refer la capii celor mai avute familii din istoria Romaniei, cei care jucau voievozii pe degete si care se simteau pe mosia lor precum un copil obsedat de jocuri de strategie. In zilele noastre, acesti boieri au doua tipuri de urmasi: cei directi, stranepotii, care se zbat sa-si retrocedeze averile si urmasii indirecti - cei care se cred boieri. Acestia si-au cumparat un conac, i-au pus termopane si si-au facut piscina. Prea putine conace au intrat pe mana unor oameni care pretuiesc istoria si mai ales, bunul simt.
In urma cu 180 de ani, un boier statea pe aceasta prispa si se gandea in sinea lui: "M-am cam plictisit. De ce nu inventeaza astia facebook-ul odata?" Daca ar fi trait Zuckerberg pe-atunci, boierul ar fi dat "Check" in in fiecare zi la conacul sau din Timisoara. Oricum, dupa ce boierul a murit si familia lui s-a rasfirat prin lume, conacul a ajuns doar o alta cladire lasata in paragina.
"In conac, propriu-zis, era un atelier de tamplarie, iar in jurul lui erau construite sapte hale. Deci era de greu sa-ti dai seama ca era o constructie intre halele respective. Era o ruina, dar zarind stalpii, am vazut o bijuterie, ca un diamant neslefuit", povesteste Stefan Kallsos, propietarul conacului.
A avut bani sa o cumpere, insa spre deosebire de foarte multi oameni care isi permit un conac in tara noastra, a avut si respect pentru istorie. A reconditionat conacul, chiar daca acest lucru a insemnat o munca de ani de zile si de sute de mii de euro. 64 de camioane de moloz au fost scoase din conacul devenit ghena cartierului. A angajat arhitecti experti in restaurarea cladirilor istorice si si-a indeplinit visul. A ajuns sa traiasca exact ca un boier. Si nu e doar o expresie. "Viata in conac este, in primul rand linistita, e ceva ce foarte foarte putini au acest privilegiu si ii multumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru",a declarat barbatul.
Hamacul urias, locul preferat, este, de fapt, o masina a timpului. Te poti intoarce in 1830 si poti sa te pui in pielea unui boier plictisit. Si n-au fost deloc putin asemenea boieri in perioada respectiva. Toti au lasat in urma cate un conac sau un palat. De multe se alege acum praful. Precum Palatul Burger din Targu Mures, a carui poveste v-am prezentat-o in urma cu cateva zile. Asta se intampla cand proprietarul conacului e prea sarac sa-l reconditioneze, dar prea lacom sa-l vanda. Mai exista, insa, un tip de boieri mai contemporani.
In acest moment, 26 de conace istorice sunt de vanzare. Printre ele, culmea, si conacul timisoreanului, care s-a hotarat sa se mute cu familia in Ungaria.