"Concurență mare". Locuitorii din Banat, dornici să primească refugiaţi ucraineni. Unele familii fac chiar liste de aşteptare
În cea cea mai mare comunitate de ucraineni din Banat se vorbeşte, zilele aceastea, doar despre ospitalitate, bucate alese și prietenie. Așa sunt așteptați în comuna Știuca, din Timiș, cei care fug de războiul din Ucraina. Între locuitorii comunei e mare concurență: cine are cea mai mare grijă de refugiați. Pentru şansa de a găzdui o familie se fac chiar liste de aşteptare.
De Redactia Observator la 06.03.2022, 08:46E agitaţie mare în comuna Știuca. S-a aflat de venirea unui alt autocar cu refugiaţi, iar fiecare localnic vrea să-i cazeze la el. Şi nici nu e de mirare.
Vasile Bejera - primar Știuca: 70% din comuna Știuca sunt etnici ucraineni... Şi vorbind limba ucraineană ne-a şi legat foarte mult de ei. Şi ei de noi.
Înainte de sosirea autocarului, localnicii s-au aliniat la marginea drumului cu speranţa că vor primi şi ei o familie. S-au înscris chiar pe o listă pentru asta.
Bărbat: Fiecare vrea să ia, aşa... Şi sunt unii care nu au luat și trebuie să cedăm la fiecare. Concurență mare.
- De la hotel de 5 stele, la cazare din partea voluntarilor. Refugiaţii din Ucraina şi-au găsit adăpost în...
- ''Vreau pace și să vină tata!'' Cu sufletul făcut bucăţi, refugiaţii ucraineni sunt în căutarea unui dram de...
- Câţi bani a cheltuit România pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina? Premierul anunţă că va...
Soţie: Cât suntem noi de mulţi. Şi Dragomireştiul şi Oloșagul, nu ajung oamenii, fiecare vrea să ia. Şi eu, şi eu, şi eu.
România, prima opţiune a multor ucraineni
Cei doi soţi au mai avut grijă, timp de 3 zile, de 12 refugiați, patru femei şi opt copii.
Eudochia Turci: Aici am avut o familie, aici altă familie. Şi două sus.
Femeia s-a ocupat şi atunci, dar şi acum, atât de aranjarea camerelor cât şi de masă. Cei doi soţi, care au şi ei 12 copii, sunt bucuroşi că au putut ajuta.
Eudochia Turcin: Când au văzut câte feluri puneam filmau si trimiteau in Germania, in Polonia, in Italia, in Ucraina la bărbaţi.. uitaţi ce mâncare primim.
Vasile Bejera - primar Știuca: Este un lucru foarte frumos, o solidaritate care este greu de descris în cuvinte. 14.00 Suntem un pod de legătură între ei şi rudele lor din Occident.
Despre venirea autocarului au aflat şi cei din localităţile învecinate care au venit să dea o mână de ajutor. Comuna Știuca, o comună cu oameni gospodari și avuți, a fost prima localitate din Timiș unde au ajuns grupuri de ucraineni.