Război Rusia - Ucraina, ziua 10 LIVE TEXT. Rusia şi Ucraina anunţă runda a treia de negocieri. Noi explozii auzite la Harkov. Borodeanka, un oraș lângă Kiev, "aproape distrus"
Război Rusia - Ucraina, ziua 10. Autorităţile din Ucraina au anunţat că au trecut la contraofensivă în ziua a 10-a a războiului. Podul care face legătură dintre Odessa şi Transnistria a fost aruncat în aer pentru a împiedica un eventual atac venit din republica separatistă. Potrivit canalului de Telegram al Radei Supreme a Ucrainei, armata ucraineană bruiază comunicaţiile militare ruseşti pe unde scurte. În locul ordinelor comandanţilor, soldaţii ruşi aud imnul naţional al Ucrainei.
Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA 8 şi ZIUA 9.
Vezi aici desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua 11
UPDATE 23:30: Noi explozii la Harkov. Borodeanka, un oraș situat la nord-vest de Kiev, aproape distrus
În Liov, au început din nou să sune sirenele. În Harkov au fost din nou raportate explozii. De la ora 22:40, se aud explozii de obuze, iar o clădire înaltă este în flăcări. A fost auzită o explozie puternică în apropierea centrului orașului.
- Zelenski s-a adresat manifestanţilor din mai multe oraşe europene: "Dacă vom câştiga, va fi victoria întregii...
- Blocaj total în Rusia. Platformele Facebook, Twitter, YouTube sau Booking.com nu mai pot fi accesate
- Război Rusia - Ucraina, ziua 9 LIVE TEXT. Noi bombardamente asupra Kievului / Rusia a blocat reţelele de...
Borodeanka, un oraș situat la nord-vest de Kiev, este „aproape complet distrus”, a anunțat Oleksiy Kuleba, şeful administraţiei regionale, potrivit CNN. "Nu există apă și electricitate acolo... Nu mai există Borodeanka. Este aproape complet distrus. Centrul orașului este pur și simplu îngrozitor. Borodeanka este sub influența trupelor ruse; ei controlează această așezare", a spus Kuleba.
Un atac cu rachete asupra unui bloc de locuințe din Borodianka a avut loc pe 2 martie, iar Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina estima vineri că este posibil să mai fie încă oameni prinși sub dărâmături.
UPDATE 23:00: Site-ul FSB, atacat de hackerii „Anonymous”
Site-ul FSB, atacat și blocat de hackerii „Anonymous” Hackerii care fac parte din gruparea „Anonymous” susțin că au blocat site-ul Serviciului Federal de Securitate (FSB), principalul serviciu de informații din Rusia, anunță publicația The Kyiv Independent.
Siteul afișează un mesaj de eroare, în timp ce „Anonymous” își asumă responsabilitatea pentru atacarea și blocarea acestui site.
UPDATE 22:36: Ministrul ucrainean de Externe: Poziţia NATO în ceea ce priveşte o zonă de excludere aeriană este frustrantă
Poziţia NATO, de a nu crea o zonă de excludere aeriană asupra Ucrainei, este ''frustrantă", iar din această cauză "mai mulţi civili vor fi ucişi în atacuri aeriene de către forţele ruse", a declarat, sâmbătă, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
"Poziţia NATO în ceea ce priveşte o zonă de excludere aeriană este frustrantă. Din nefericire, trebuie să spun că, din cauza faptului că a fost decis să nu fie stabilită o zonă de excludere aeriană, mai mulţi civili vor fi ucişi în atacuri aeriene de către forţele ruse, mai mulţi copii vor fi ucişi, va curge mai mult sânge al cetăţenilor ucraineni. Continuăm apelul nostru către NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei", a arătat el, într-o conferinţă de presă online, pentru presa străină.
UPDATE 21:44: Blinken şi Kuleba s-au întâlnit la frontiera Ucrainei cu Polonia: ''Întreaga lume este alături de Ucraina, aşa cum sunt eu acum alături de prietenul meu''
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-au întâlnit, sâmbătă, la frontiera Ucrainei cu Polonia, pentru a discuta despre eforturile Occidentului de susţinere a Ucrainei şi de izolare a Rusiei, relatează Reuters.
Cei doi oficiali au discutat într-un cort instalat la graniţă, unde refugiaţii, majoritatea femei şi copii, încearcă să fugă de război. ''Întreaga lume este alături de Ucraina, aşa cum sunt eu acum, în Ucraina, alături de prietenul meu, colegul meu'', a declarat Blinken.
''Sper că poporul ucrainean va putea vedea acest lucru ca un semn clar că avem prieteni care la propriu sunt alături de noi'', a afirmat şi Kuleba.
Tot sâmbătă, Blinken s-a întâlnit cu premierul Poloniei şu cu ministrul polonez de Externe şi a vizitat un centru pentru refugiaţi.
UPDATE 20:38: Forţele ruseşti au preluat controlul asupra unei mari baze militare din apropiere de Herson
Forţele ruseşti au preluat sâmbătă controlul asupra unei mari baze militare din apropierea oraşului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în comentarii transmise de Interfax, relatează DPA.
Moscova a precizat că trupele ucrainene au abandonat baza şi au lăsat în urmă tancuri şi vehicule blindate. De asemenea, a comunicat că militarii ruşi au găsit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a oferit nicio confirmare.
Forţele ruseşti ar fi distrus, de asemenea, patru avioane de luptă SU-27, cinci staţii radar şi două sisteme de apărare antiaeriană Buk M-1, potrivit purtătorului de cuvânt militar Igor Konaşenkov.
UPDATE 20:00: A treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina are loc luni
A treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc luni, informează agenţia Reuters. Negociatorul ucrainean David Arahamia a notat pe Facebook că discuţiile se vor relua în scopul încheierii ostilităţilor, însă nu a oferit detalii.
Joi, ambele părţi au convenit să existe coridoare umanitare pentru a le permite civililor să părăsească unele zone de conflict. Însă sâmbătă, când ar fi trebuit să se pună în practică acest lucru la Mariupol şi Volnovaha, nu a fost posibilă evacuarea civililor, armistiţiul nefiind respectat.
UPDATE 19:16. Premierul israelian, Naftali Bennett, a sosit în Moscova pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin
Premierul israelian, Naftali Bennett, a sosit în Moscova, sâmbătă, pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, pentru a discuta despre criza din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, citat de Reuters, fără a face deocamdată alte precizări. Israelul s-a oferit să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.
UPDATE 18:50: Preşedintele Ucrainei le cere americanilor avioane de vânătoare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă printr-o conferință video cu senatorii americani și a blamat decizia NATO de a nu impune o zonă de restricție aeriană peste Ucraina și ar fi cerut în schimb să primească măcar avioane de vânătoare în ajutor, dar și noi sancțiuni pentru Rusia.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat sâmbătă, prin videoconferinţă, membrilor Senatului SUA, și le-a cerut să intensifice ajutorul oferit Ucrainei dar și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei, relatează CNN.
UPDATE 18:05. Forţele ruse au ocupat un spital de psihiatrie în care se află 670 de pacienţi
Forțele ruse au ocupat un spital de psihiatrie cu 670 de persoane în orașul Borodyanka din regiunea Kiev a Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba.
"Astăzi nu înțelegem cum să evacuăm acești oameni, cum să îi ajutăm", a spus Kuleba. "Au rămas fără apă și medicamente", a spus Kuleba. "Aceștia sunt oameni cu anumite nevoi speciale, au nevoie de ajutor constant... mulți dintre ei sunt ținuți la pat de ani de zile".
Borodyanka se află la aproximativ 60 km de Kiev.
UPDATE 17:30. Vladimir Putin spune că ucrainenii au sabotat evacuările din Mariupol
Vladimir Putin susţine că Ucraina a sabotat evacuările din Mariupol și Volnovakha după ce încercările de a asigura trecerea în siguranță a civililor au eșuat sâmbătă. Autoritățile ucrainene au declarat că forțele ruse și-au continuat atacurile, împiedicând civilii să evadeze din orașe.
Președintele rus a susținut, de asemenea, că conducerea Ucrainei pune la îndoială viitorul țării, spunând că "dacă se va întâmpla acest lucru, îl vor avea pe conștiință".
UPDATE 16:45. Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO.
"Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre", a spus el despre o posibilă "zonă de interdicţie aeriană deasupra teritoriului Ucrainei".
Putin s-a referit şi la posibilele consecinţe ale aderării Ucrainei la NATO.
''Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum?", a întrebat liderul rus, citat de EFE.
El a repetat unele dintre justificările pe care le-a dat pentru ofensiva împotriva Ucrainei de când a fost lansată la 24 februarie, între care apărarea locuitorilor din regiunile pro-ruse din Donbas.
''Ascultaţi, oamenii din Donbas nu sunt câini vagabonzi. Între 13.000 şi 14.000 de persoane au murit de-a lungul anilor. Mai mult de 500 de copii au fost ucişi sau mutilaţi. Dar Occidentul a ales să nu observe acest lucru timp de opt ani. Ascultaţi, opt ani'', a spus Putin, referindu-se la războiul care a început în 2014, în urma schimbării regimului de la Kiev şi a anexării de către Rusia a teritoriului ucrainean Crimeea.
Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.
UPDATE 16:05. Vladimir Putin: Sancțiunile occidentale seamănă cu o declarație de război
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, avertizează că sancțiunile venite din partea Occidentului seamănă cu o declarație de război.
Vladimir Putin a avertizat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare cu o declarație de război, potrivit Sky News. Occidentul a impus sancțiuni dure Moscovei de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afecta economia rusă.
UPDATE 15:45. Vladimir Putin: Decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte ''dificilă''
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte ''dificilă'', relatează EFE.
''Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără îndoială'', a declarat Putin, într-o întâlnire cu însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.
Vladimir Putin a mai spus că totul decurge conform planului în Ucraina şi că armata rusă îşi va îndeplini obiectivele în cadrul ''operaţiunii militare speciale'', aşa cum numeşte el invazia militară în Ucraina, consemnează şi Reuters.
Totodată, potrivit AFP, el a afirmat că Rusia nu intenţionează să introducă legea marţială, pe fondul zvonurilor persistente privind o astfel de măsură din cauza conflictului din Ucraina.
''Legea marţială este pusă în aplicare (...) în caz de agresiune, în special în regiunile în care au loc lupte. Noi nu avem o astfel de situaţie şi sper că nu va interveni'', a spus el, întrebat de angajaţi ai companiei aeriene ruse Aeroflot.
Referindu-se la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, Putin a spus că acestea sunt asemănătoare unei declaraţii de război. El a apărat invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că Moscova trebuie să apere vorbitorii ruşi din estul Ucrainei, precum şi propriile interese.
Liderul de la Kremlin a spus că Rusia doreşte ca Ucraina să fie "demilitarizată", "denazificată" şi că Ucraina ar trebui să aibă un statut neutru.
UPDATE 15:30. SUA iau ''toate măsurile'' pentru a opri Rusia să beneficieze de pe urma activelor FMI
Statele Unite sunt decise să ia toate măsurile pentru a împiedica Rusia să beneficieze de pe urma deţinerilor sale de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de Fondul Monetar Internaţional, a declarat un oficial al Trezoreriei americane pentru Reuters.
Anul trecut, Rusia a primit 17 miliarde de dolari în noile Drepturi Speciale de Tragere dar pentru a-i cheltui Moscova trebuie să găsească o ţară partener dispusă să schimbe DST pentru alte valute, sub forma unui credit purtător de dobândă fixă.
Statele Unite şi aliaţii săi nu vor întreprinde astfel de schimburi, a dat asigurări oficialul.
"SUA îşi iau angajamentul să adopte toate măsurile pentru a împiedica Rusia să beneficieze de pe urma deţinerilor sale de Drepturi Speciale de Tragere. Ca rezultat al sancţiunilor impuse de SUA şi partenerii noştri, regimul rus se confruntă cu obstacole semnificative, chiar insurmontabile, în utilizarea DST", a declarat oficialul.
UPDATE 14:55. Lavrov spune că Zelenski vrea să provoace un conflict între Rusia şi NATO
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu este interesat de negocieri şi vrea să provoace un conflict între Rusia şi NATO, relatează EFE.
''Dacă el (Zelenski) a fost atât de supărat că NATO nu l-a apărat, înseamnă că speră să rezolve conflictul aducând NATO în această poveste, nu prin negocieri'', a spus Lavrov într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu omologul său kârgâz, Ruslan Kazakbaiev.
UPDATE 14:45. Erdogan va avea duminică o discuţie cu Putin
Preşedintele turc Tayyip Erdogan va avea o discuţie telefonică, duminică, cu omologul său rus Vladimir Putin, despre războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.
Kalin a spus că Turcia este pregătită să ajute la rezolvarea crizei din Ucraina.
El a afirmat că Turcia se oferă să găzduiască discuţii între Ucraina şi Rusia şi a cerut încetarea imediată a luptelor.
Kalin a reiterat că Turcia nu poate întrerupe legăturile nici cu Moscova, nici cu Kievul.
UPDATE 14:25. Rusia acuză că ''naţionalişti'' ucraineni au împiedicat civilii să plece după crearea coridoarelor umanitare
Ministerul rus al Apărării a declarat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că "naţionalişti" ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.
În remarci care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate după ce a creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parţiale a focului.
Consiliul municipal din Mariupol a declarat anterior că Rusia nu a respectat în totalitate încetarea focului, iar autorităţile ucrainene au declarat că analizează informaţiile potrivit cărora trupele ruseşti se folosesc de încetarea focului pentru a avansa spre Mariupol.
UPDATE 12:55. Ruşii nu respectă acordul de încetare a focului în Mariupol. Civilii nu pot fi evacuaţi, anunţă autorităţile ucrainene
Acordul de încetare a focului pentru coridoare umanitare nu este respectat la Mariupol de către forţele armate ruse, a anunţat viceprimarul Serghei Orlov, citat de BBC.
"Ruşii continuă să ne bombardeze şi să folosească artileria. Este o nebunie. Nu există încetare a focului în Mariupol şi nu există încetare a focului pe tot parcursul traseului. Civilii noştri sunt gata de evacuare, dar nu pot scăpa de sub bombardamente", a spus el.
UPDATE 12:30. Inditex, proprietarul mărcilor Zara, Bershka, Pull & Bear şi Oysho, suspendă operaţiunile în Rusia
Retailerul spaniol de modă Inditex a suspendat tranzacționarea în Rusia, închizând cele 502 magazine ale sale și oprind vânzările online, a declarat compania într-o declarație către autoritatea spaniolă de reglementare.
"În circumstanțele actuale, Inditex nu poate garanta continuitatea operațiunilor și condițiilor comerciale din Federația Rusă și își suspendă temporar activitatea", a spus compania proprietară Zara.
UPDATE 12:00. Locuitorii din Herson, oraş ocupat, au ieşit în stradă să ceară încetarea războiului. Soldaţii ruşi încearcă să disperseze mulţimea cu focuri în aer
În Herson, oraș căzut în mâinile trupelor rusești miercuri, sute de oameni au ieșit în stradă pentru a cere încetarea războiului.
Imaginile impresionante arată cum ucrainenii flutură steaguri în fața soldaților ruși înarmați şi cer oprirea ofensivei ruse.
UPDATE 11:50. UE suspendă Rusia şi Belarus din Consiliul Statelor de la Marea Baltică
Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului, transmite sâmbătă Reuters.
"Această decizie face parte din răspunsul unitar al UE şi al partenerilor săi la invazia Rusiei în Ucraina şi la implicarea Belarusului în această agresiune neprovocată şi nejustificată", a anunţat UE.
"UE este de acord cu ceilalţi membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia şi Suedia) că suspendarea Rusiei şi Belarus va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării, bazată pe respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", a mai transmis blocul comunitar.
UPDATE 11:35. Kievul susţine că ruşii au pierdut până acum peste 10.000 de soldaţi
Armata ucraineană susține că rușii au pierdut, de la începutul invaziei, peste 10.000 de militari, 60 de rezervoare cu combustibil, 39 de avioane, 40 de elicoptere și alte echipamente.
UPDATE 11:10 Ministrul Apărării din Ucraina anunţă că peste 66.000 de bărbaţi ucraineni au revenit din străinătate pentru a-şi apăra ţara
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors din străinătate pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei Rusiei. "66.224. Atâţia bărbaţi s-au întors din străinătate până acum pentru a-şi apăra ţara. Acestea sunt încă 12 brigăzi motivate şi de luptă! Ucraineni, suntem invincibili”, a anunţat Reznikov pe Twitter.
UPDATE 10:21 Încetarea focului în Mariupol va dura 7 ore. Evacuarea civililor se va face cu autobuzele
Încetarea focului în orașul Mariupol din Ucraina va dura 7 ore, iar evacuarea civililor se va face cu autobuze, au anunțat autoritățile locale. Potrivit BBC, care citează autoritățile din Mariupol, încetarea focului va dura 7 ore, între orele locale 9.00 și 16.00, iar evacuarea civililor va începe la ora locală 11.00.
UPDATE 10:02 Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00
Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00, au anunţat oficialităţile locale, citate de Le Figaro. "Evacuarea populaţiei civile va începe la ora 11.00", a anunţat Primăria, după un acord de încetare temporară a focului cu Rusia.
UPDATE 9:58 Antony Blinken, convins că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia. El nu a putut spune cât va dura conflictul, dar a insistat că înfrângerea Ucrainei nu este inevitabilă. Blinken a lăudat "rezilienţa extraordinară" a poporului ucrainean.
UPDATE 8:45 Ruşii au ordonat încetarea focului în Mariupol
Armata rusă a ordonat încetarea focului în Mariupol, potrivit AFP, care citează surse din cadrul Ministerului Apărării din Rusia. Potrivit sursei citate, civilii sunt evacuaţi din oraş în aceste momente.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că se vor deschide coridoarele umanitare, sâmbătă, la ora locală 10.00, pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha
UPDATE 8:38 O echipa de filmare a postului de ştiri Sky News a fost împuşcată de ruşi pe frontul din Ucraina
O echipă de jurnalişti de la Sky News a fost trimisă înapoi în Marea Britanie din Ucraina , după ce reporterii au fost împuşcaţi, luni, în timpul unei ambuscade de către o presupusă „echipă a morţii” aparţinân ruşilor.
UPDATE 7:39 Alertă de raid aerian la Kiev, Chernihiv şi Zhytomyr. Au loc lupte pe străzile din Sumy
O alertă de raid aerian a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Kharkiv, Chernihiv şi Zhytomyr, potrivit The Kyiv Independent, care transmite că locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost. La Sumy au loc lupte pe străzi, în cea de-a zecea zi a invaziei militare a Federaţiei Ruse în Ucraina.
UPDATE 7:31 Manifestaţii pentru susţinerea Ucrainei, în marile oraşe europene. Zelenski: "Astăzi sunteţi cu toţii ucraineni!"
"Glorie Ucraina!'' au strigat cu tărie mii de protestatari adunați aseară pe străzile mai multor capitale europene. Președintele Volodimir Zelenski li s-a adresat susținătorilor într-o transmisiune în direct, în care i-a îndemnat să rupă tăcerea, în solidaritate cu poporul ucrainean. Strigăte de susținere s-au auzit și din Serbia, însă din partea simpatizanților pro-Putin. O mie de oameni au ieşit în marş, în Belgrad, pentru a-şi arăta simpatia faţă de Rusia.
UPDATE 7:27 Rusia este gata să trimită încă o mie de mercenari în Ucraina în următoarele zile şi săptămâni
Rusia va desfăşura până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în perioada următoare, a transmis un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, potrivit CNN, acesta avertizând că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”, notează news.ro.
UPDATE 07:17 Centrala nucleară de la Zaporojie ar fi din nou sub controlul ucrainenilor
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, s-ar afla din nou sub controlul autorităţilor ucrainene. Anunţul a fost făcut de presa ucraineană, dar nu a fost confirmată în mod oficial nici de autorităţile ucrainene, nici de cele ruse.
UPDATE 07:00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a critict dur NATO
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat dur, vineri seară, decizia Alianţei Nord-Atlantice de a nu institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, apreciind că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară "libertatea Europei", notează Mediafax.
"A avut loc un summit NATO astăzi, un summit slab, un summit confuz, un summit care demonstrează că nu consideră toată lumea lupta pentru libertatea Europei ca fiind obiectivul numărul unu. Ţările NATO au creat o poveste că închiderea spaţiului aerian al Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri pe plan intern, în pofida faptului că deţin arme mult mai puternice decât noi", a declarat Volodimir Zelenski, citat de BBC News şi de CNN.
Cu toate acestea, Zelenski a mulţumit ţărilor NATO care susţin Ucraina. "Le sunt recunoscător prietenilor ţării noastre. Sunt multe ţări din NATO care ne sunt prietene, cei mai mulţi parteneri ai noştri, parteneri puternici, care ajută ţara noastră", a subliniat Zelenski.
Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. "A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a argumentat, potrivit CNN, că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar risca să conducă la un "război total în Europa".
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina. Într-un interviu acordat postului ZDF, Olaf Scholz a insistat că NATO nu trebuie să ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia. "Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore. De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar", a subliniat Olaf Scholz.
Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi "un pas prea departe". Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ceruse în mai multe rânduri Alianţei Nord-Atlantice să instituie o zonă de interdicţie aeriană, pentru blocarea pătrunderii avioanelor militare ruse care participă la atacuri. În cazul în care NATO ar institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avioane NATO şi sisteme antiaeriene ar trebui să protejeze spaţiul aerian ucrainean, generând riscuri privind producerea unor confruntări militare directe cu Rusia.
Portul strategic ucrainean Mariupol, supus unei blocade, spune primarul
Oraşul-port strategic al Ucrainei, Mariupol, se află sub „blocadă” de către armata rusă, a transmis primarul oraşului, Vadim Boitcenko, acesta solicitând înfiinţarea unui coridor umanitar, transmite sâmbătă Aljazeera, citat de news.ro.
Oraşul-port strategic al Ucrainei, Mariupol, se află sub „blocadă” de către armata rusă după zile de atacuri „nemilos”, a spus primarul său, solicitând înfiinţarea unui coridor umanitar. ”Deocamdată, căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate modalităţile posibile de a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko, într-un mesaj postat pe Telegram, sâmbătă dimineaţă. Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, îi îndemna pe liderii NATO să trimită trupe în Ucraina, afirmând că Rusia nu se va opri până când nu va transforma ţara într-un ”deşert şi nu va ucide mulţi civili”, informează BBC.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰