Copiii bolnavi, trataţi cu rugăminţi! Situaţia dezastruoasă a medicamentelor pentru micuţii bolnavi de cancer
Tratamentele pentru copiii bolnavi de cancer lipsesc de aproape jumătate de an în România. Medicii au fost nevoiţi să găsească singuri o soluţie, pentru că autorităţile au rămas nepăsătoare. În multe spitele, medicamentele sunt aduse prin diferite firme şi plătite de fundaţii. Situaţia s-ar putea agrava.
De Redactia Observator la 16.02.2017, 20:20Tratamentele pentru copiii bolnavi de cancer lipsesc de aproape jumătate de an în România. Medicii au fost nevoiţi să găsească singuri o soluţie, pentru că autorităţile au rămas nepăsătoare. În multe spitele, medicamentele sunt aduse prin diferite firme şi plătite de fundaţii. Situaţia s-ar putea agrava.
După ce guvernul a decis să scadă cu 35 la sută preţul medicamentelor, producătorii ameninţă cu retragerea altor medicamente din România.
Ne vorbesc mama unei adolescente de 17 ani, care suferă de o boală letală, şi medicul său.
Acum 4 luni, fata a primit diagnosticul de cancer al ganglionilor limfatici. De atunci nu a părăsit spitalul Marie Curie.
Primele medicamente le-a cumpărat mama copilei, cu peste 300 de euro într-o lună.
Următoarea cură de tratament a fost finanţată de o asociaţie care ajută unitatea sanitară.
Pentru că în România criza medicamentelor apare periodic, s-au înfiinţat şi firme care se ocupă exclusiv cu importul medicamentelor care lipsesc la noi.
Astfel de variante alternative au adoptat multe spitale, cel puţin în ultimul an, când peste 100 de medicamente au dispărut de pe piaţă.
Printre acestea şi o serie de vaccinuri. Deja în România cel puţin trei seruri pentru copii lipsesc de câteva luni, iar situaţia nu pare să se schimbe curând.
Acum se preconizează o nouă criză a medicamentelor ieftine, care nu se vor mai găsi dacă de la 1 martie scade preţul cu 35%.
Firmele producătoare spun că-şi vor îndrepta atenţia către alte ţări din Europa. Iar înlocuitoare ale celor mai importante tablete nu există.
Peste 120 de medicamente lipsesc acum de pe piaţă, iar alte câteva sute sunt greu de găsit.
Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer, cu boli cardiace sau cu afecţiuni neurologice şi psihice.