Distanțarea socială trebuie să fie sfântă de sărbători, din cauza coronavirusului
Autorităţile au spus cât se poate de ferm că nu suntem în situaţia în care să putem relaxa restricţiile, pentru că suntem departe de vârful pandemiei! Cu toate acestea, mult prea mulţi români consideră că legile sunt făcute pentru a fi încălcate.
De Redactia Observator la 14.04.2020, 00:16- Specialiștii recomandă distanțarea socială de sărbători.
- Autoritățile anunță că România încă nu a atins vârful pandemiei de coronavirus.
Autorităţile au spus cât se poate de ferm că nu suntem în situaţia în care să putem relaxa restricţiile, pentru că suntem departe de vârful pandemiei! Cu toate acestea, mult prea mulţi români consideră că legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Până acum, poliţiştii au dat amenzi de peste 350 de milioane de lei. Oamenii nu se dovedesc, totuşi, prea impresionaţi. Mulți continuă să iasă din casă frecvent, pentru aprovizionare, fară cea mai mică grijă legata de respectarea distanţării sociale.
Când vine vorba despre sărbătorile de Paşte, românii nu mai ţin cont de coronavirus.
Andreea Milea, reporter Observator: Este încă dimineață și suntem la un hipermarket din Sectorul 2 al Capitalei. Coada pentru a intra la cumpărături se întinde deja pe 30 de metri.
"Se apropie Paștele și pentru noi ortodocșii, atunci toată lumea se aprovizionează mai devreme".
Meda Berindei, psiholog: Nu a apărut pericolul. Nu îl văd. Este aşteptarea foarte mare şi încă nu apare nimic şi atunci simt nevoia să iasă.
Din păcate, prea mulţi români nu înţeleg că respectarea restricţiilor, în special distanţarea socială, este singura noastră şansă să ne reluăm viaţa normală.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balș: Dacă distanţarea socială nu mai e respectată, faptul că oamenii vin în contact nemijlocit, lucrul acesta va duce la un număr mai mare de îmbolnaviri și în final se va ajunge și la mai multe decese.
Egidia Miftode, medic infecționist Spitalul Sfânta Parascheva: Relaxarea, în această perioadă, ar putea avea efecte dramatice pentru că s-ar pune o presiune foarte mare pe sistemul sanitar.
Cei care se înghesuie la cumpărături au şi o explicaţie, pe care o consideră cât se poate de validă.
"Orele sunt puse prost de conducători. Trebuiau puse primele ore".
Jeni Chiriac, psiholog: Frustrările sunt firești, resentimentele, furia, neputința, nevoia de a se termina această situație. Toate sunt firești. E nevoie să ne presetăm un alt deadline, un alt sfârșit al perioadei de izolare.
Autoritățile cred că vârful pandemiei va fi între 22 și 26 aprilie. Tocmai de aceea, nu e momentul şi nici cazul să ne relaxăm şi să încălcăm restricţiile. În plus, amenzile sunt enorme.