Cât costă întreținerea unui animal de companie
Iubirea necondiţionată pe care ne-o oferă animalele de companie are un preţ. Să întreţii un câine nu este tocmai ieftin. Cine vrea un căţel mic scoate din buzunar 50 de euro în fiecare lună. Iar costurile se triplează în cazul câinilor mari, mai ales dacă au nevoie de regim sau tratament special.
De Redactia Observator la 21.04.2019, 16:17Iubirea necondiţionată pe care ne-o oferă animalele de companie are un preţ. Să întreţii un câine nu este tocmai ieftin. Cine vrea un căţel mai mic scoate din buzunar 50 de euro în fiecare lună. Iar costurile se triplează în cazul câinilor mari, mai ales dacă au nevoie de regim sau tratament special. Când vine însă vorba de prietenul cel mai bun, românii nu se uită la bani.
Pe lângă hrană, cine are un câine trebuie să cumpere lunar produse de igienă şi deparazitare.
Minim 100 de euro ne costă, pe lună, întreţinerea unui animal de companie
Dar este nevoie şi de accesorii, iar cei mai răsfăţati patrupezi primesc şi jucării sau recompense sub formă de gustări.
Constantin Muclea, administrator magazin animale: În funcţie de talie, pentru cineva care îşi iubeşte căţelul cheltuieile lunare sunt între 50 şi 100 de euro
Iar la câteva luni, unii căţei mai trebuie şi tunşi.
Daniela Marafet, frizer canin: Costul este în funcţie de cât de încâlcit este părul căţelului. Aşa fiind, ajunge la 150 de lei - 200 de lei. Depinde ce produse folosesc
Cele mai mari cheltuieli sunt însă la veterinar.
Pentru animalele de talie mare se cheltuie minim 1800 de lei pe lună
Dacă apar probleme grave, se poate ajunge la internări pe mai multe zile şi minim 1600 de lei scoşi din buzunar.
Dar, pentru că îşi iubesc câinii ca pe propriii copii, mulţi proprietari sunt dispuşi să cheltuiescă mai mult decât strictul necesar.
Unii lasă şi câte 300-400 de lei la o vizită la cabinet, ceea ce s-ar putea traduce în alte cheltuieli de minim 1000 de lei pe lună.
Cel mai scump de întreţinut sunt câinii de talie mare, care participă şi la competiţii.
Pentru aceştia s-ar putea ajunge să se dea până la 1.800 de lei pe lună numai mâncare, nu mai vorbim de medicamente sau vaccinări ori mers în expoziţii, toaletaj, etc.
Psihologi spun că un animal de companie nu poate înlocui o fiinţă umană
Dragostea pentru animale nu ţine cont de specie. O pensionară a adoptat un ied născut prematur şi abandonat de un cioban.
Deocamdată îl creşte în bucătăria de la bloc şi îl plimbă pe stadionul Lia Manoliu. La maturitate, vrea să-l dăruiască unei familii iubitoare de animale.
Zinaida Roşu, pensionară: Tot rastoarnă scaunele. Aleargă după mine din bucătăre în baie şi înapoi. Este o zvăpăiată. Ieduţa îi zic. Dacă îmi face rău îi zic zvăpăiato, zăpăcito. Când imi desface hârtia igienică în toată casa îi zic nesuferito
Însă indiferent câte calităţi umane atribuim animalelor, psihologii spun că acestea nu pot înlocui interacţiunea cu oamenii.
Keren Rosner, psiholog: Pentru persoanele în vârstă este recomandabil să aibă un animal de companie, pentru că ei sunt de obicei singuri. Animalele de companie ne sunt dragi, ne sunt plăcute, dar nu pot să suplinească un copil sau o fiinţă umană
Deşi asociaţiile de protecţie a animalelor au cerut autorităţilor o statistică, în România nu s-a făcut până acum un recensământ al câinilor cu sau fără stăpân.