Crăciunul pe rit vechi. Moldovenii şi ruşii au pus stăpânire pe pârtiile din Carpaţi
Moldovenii şi ruşii au pus stăpânire pe pârtiile din Carpaţi şi se încălzesc pentru petrecere. Vor sărbători Crăciunul pe rit vechi, în weekend. Pe schiuri sau cu sania, moldovencele sunt cochete şi atrag atenţia. În timp ce fraţii noştri de peste Prut se distrează, bucătarii muncesc ca să le pună pe masă bucatele lor tradiţionale.
De Redactia Observator la 05.01.2017, 20:12Moldovenii şi ruşii au pus stăpânire pe pârtiile din Carpaţi şi se încălzesc pentru petrecere. Vor sărbători Crăciunul pe rit vechi, în weekend. Pe schiuri sau cu sania, moldovencele sunt cochete şi atrag atenţia. În timp ce fraţii noştri de peste Prut se distrează, bucătarii muncesc ca să le pună pe masă bucatele lor tradiţionale.
Cu pantaloni mulaţi, platforme cu sclipici sau cu rujul în geantă, tinerele moldovence au atras toate privirile pe pârtie în Poiană. Multe s-au echipat regulamentar de schi, dar şi-au asortat machiajul.
Distracţia de astăzi este doar încălzirea. Pentru că mâine, ruşii şi moldovenii din Poiană sărbătoresc Ajunul Crăciunului pe rit vechi.
Puţin mai jos, la Predeal, este la fel. Invazie. Fraţii noştri de peste Prut, dar şi turiştii din fosta Uniune Sovietică se bucură de vreme şi de peisaj.
Doar prin Vama Albiţa au intrat în ţară peste 25 de mii de ruşi, moldoveni sau ucraineeni. Şi tot mai vin. De astăzi, se munceşte de zor şi în bucătăriile hotelurilor şi pensiunilor. Mai întâi, pentru masa de Ajun.
De pe masa de Crăciun, nu lipsesc sarmalele, zeama de pui, plăcintele moldoveneşti, iar salata de boef este înlocuită cu salata a la rousse.
Turiştii sunt mulţumiţi şi de preţ, dar şi de ceea ce au găsit. De la apele termale şi până la surprizele gazdelor.
Cu produse tradiţionale - de la slănină la cârnaţi - lucrează de zor la "borcanul bunicii" şi Alexandru, bucătarul-chef.