Creatorul dietei Dukan, obligat sa plateasca o suma fabuloase unei paciente
Celebrul Dukan, parintele celei mai in voga diete nu mai poate practica medicina si trebuie sa plateasca sume fabuloase unei paciente pe care a imbolnavit-o cu pastile prescrise gresit
De Redactia Observator la 16.07.2013, 20:12- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Vorbim de celebrul Dukan si cunoscutul sau regim la care apeleaza milioane de pamanteni. Un regim care, combinat si cu medicamente periculoase, ar fi omorat cel putin 500 de adepti. Dukan este acuzat si pentru efectele adverse ale pastilei, dar si pentru cele ale dietei care-i poarta numele.
Kate Middleton a incaput in rochia de mireasa, iar J Lo si-a recapatat formele invidiate de toti, cu ajutorul dietei Dukan. E colacul de salvare, pentru vedetele care vor sa arate perfect. Pentru ca dieta minune promite ziua si kilogramul dat jos.
Cine tine dieta Dukan are voie sa consume aproape orice fel de carne, mezeluri, chiar si lactate, degresate. Nu trebuie sa ii lipseasca taratele de ovaz, iar ceaiul si cafeaua sunt permise. Chiar si asa, Margherita n-a reusit sa tina dieta. "Mi-era rau, eram ametita, n-aveam energie, nu puteam sa fac sport".
Sunt consecintele normale ale unui regim hiper-proteic, care nu se potriveste cu felul in care suntem programati sa functionam, spun medicii. "Noi practic fortam organismul sa isi extraga energia din aceasta cantitate mare de proteine si din grasimi, in ciuda faptului ca omul este proiectat sa functioneze avand drept sursa de energie carbohidratii".
Colegiul medicilor din Franta nu este de aceeasi parere, iar parintele dietei Dukan a fost exclus din randurile specialistilor recunoscuti. Mai ales dupa ce a prescris medicamente de slabit, cu efecte adverse cunoscute, pacientelor care vroiau sa piarda kilograme. Prea tarziu insa. Dieta lui are milioane de adepti, in intreaga lume.
"Chiar daca omul e sanatos cu toate astea nu recomand o astfel de dieta hipercalorica pentru ca nu acopera toate nevoile organismului. Sa nu uitam ca o dieta hiperproiteica, in speta Dukan, poate duce la cresterea aciduluzi uric, la cresterea colesterolului, la aparitiei consipatiei, la aparitia lesinului", explica Lygia Alexandrescu, nutritionist.
In plus, rezultatele nu se mentin pe termen lung. Un studiu facut anul trecut, in randul adeptilor dietei Dukan a aratat ca opt din zece au revenit la greutatea initiala dupa trei ani de la regim.