Crescătorii de porci continuă să vândă la liber, în ciuda pericolului pestei porcine
Nici pesta porcină şi nici legea nu-i sperie pe crescătorii de porci. Animalele sunt vândute la liber, în poartă, pe stradă ori din portbagaj, fără niciun document. Sunt pericole pe care inspectorii sanitari-veterinari vor să le prevină cu mai multe controale în trafic.
De Redactia Observator la 11.12.2019, 21:23Nici pesta porcină şi nici legea nu-i sperie pe crescătorii de porci. Animalele sunt vândute la liber, în poartă, pe stradă ori din portbagaj, fără niciun document. Sunt pericole pe care inspectorii sanitari-veterinari vor să le prevină cu mai multe controale în trafic. Până la verificări, însă, firmele de transport sunt dispuse să scoată carne chiar şi în afara ţării.
În Giurgiu, un judeţ în care încă sunt 199 de focare active de pestă porcină, ţăranii vând nestingheriţi porci în continuare. Negocierile se poartă direct în stradă.
Ilegal se face şi transportul porcilor. Şoferii de autocare sunt dispuşi să scoată lăzi întregi de carne din ţară.
În România, doar două judeţe au rămas ferite de pestă. Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Inspectorii sanitar-veterinari iau măsuri drastice pentru a stopa virusul. Au început prin a limita numărul de porci ce pot fi crescuţi la curte la maximum cinci capete per gosopdărie. Acum continuă lupta cu o serie de controale tematice în trafic.
Robert Chioveanu, preşedinte ANSVSA: Controalele se desfăşoară începând cu data de 1 decembrie până pe 6 ianuarie. Cei care sunt prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi. După caz, porcul va fi confiscat şi va merge către o unitate de incinerare, atunci când sunt întrunite elemente de lipsă de documente sau lipsa unor acte pentru transport
În România, odată cu pesta porcină, au explodat atât preţurile, cât şi importurile, spun procesatorii.
Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii: În acest an, preţurile s-au dublat la carnea de porc. Problema va fi nu cât costă, ci dacă vom găsi carne de porc
Zoltan Kovacs, director general fabrică de mezeluri: Anul acesta nu am cumpărat nici măcar un kilogram de carne din România. Acum luăm din străinătate mai mult. Din Ungaria, Cehia, Slovacia
În China, unde pesta porcină a făcut ravagii, oamenii au ajuns să se îmbrâncească în magazine pentru o bucată de carne.