Cum a descoperit chef Nicolai Tand bunul gust: Secretele din bucătăria lui
Avertisment pentru cei pofticioşi: imaginile următoare vă vor trimite direct la bucătărie. Nu ar avea cum să fie altfel la o întâlnire cu chef Nicolai Tand. Când nu găteşte, livrează - cu o Dacia 1300.
De Redactia Observator la 20.01.2021, 12:42- A colindat lumea în lung şi în lat
- O bucătărie de gusturi
E mândru de ea, la fel cum este mândru de începuturile sale. Înainte să devină bucătar, a avut alte şi mai multe meserii. În Franţa a descoperit practic ce înseamnă bunul gust. Şi ne-a împărtăşit şi nouă câteva din experienţele lui.
"Am cochetat cu multe joburi. Am avut foarte multe experienţe de muncă în domenii total diferite cu bucătăria. De la cules de fructe, de la cules de hamei, la plantat de hamei la legat hamei, până şi cu târnăcopul la o rafinărie prin Ploieşti, adică am făcut multe la viaţa mea până şi defrişări şi la coasă şi la fân", povesteşte chef Nicolae Tand.
A colindat lumea în lung şi în lat
A colindat lumea în lung şi în lat. Din Marmaureş, locul său natal, până în America sau Anglia acolo unde a experimentat tot felul de joburi. Chef Nicolai îşi aminteşte cu plăcere de toate aventurile trăite până să îşi descopere pasiunea pentru bucătărie.
"După aceea am plecat prin Franţa, unde am lucrat prin şantiere pentru că era singurul job în care puteai să munceşti fără să ai acte, în Anglia la fel am muncit tot prin bucătărie şi după aceea la spălat de vase"
Tot în Franța a lucrat și ca șofer pe ambulanță. De acolo, a revenit în România. Iar de mai bine de 13 ani pune în practică în bucătărie tot ce a învăţat de la cei mai pretenţioşi francezi.
A fost chiar martor la evoluţia gastronomiei româneşti.
"Cum să fii chef bucătar dacă nu ai ingrediente, adică nu aveam ingrediente prea multe pe piaţa, le aveam pe cele româneşti, dar nu aveam avocado, curmale şi alte din astea. După aceea mâncarea a evoluat în momentul în care au început să apară străinii în România, românii au început şi ei să iasă mai mult în străinătate şi atunci am început să descoperim, să vină produse", spune Tand.
O bucătărie de gusturi
În bucătăria lui, reuneşte gusturile de care îi este dor. În cele mai multe din zile, îl găsim în piaţă sau la magazin pentru că adoră să se aprovizioneze singur.
"În principiu dacă nu vrei să ai surprize e bine să îţi faci tu cumpărăturile. Insist unt de 82% grăsime nu vreau mai slab. Pe parcurs am descoperit că lucrurile cele mai simple sunt cele mai greu de făcut".
Aşa că, reţetele sale pot fi încercate cu uşurinţă şi acasă.
Ne-a mărturisit totuşi că din când în când i se face dor de Paris şi mirosul îmbietor de croissant.