Cum alegem șampania pentru petrecerea de Revelion. Cea mai scumpă costă aproape 15.000 de lei, cât o vacanţă în Seychelles de sărbători
De Revelion, şampania e vedeta si nu trebuie să lipsească! Vinul spumant este un companion exuberant la masa dintre ani iar sortimentele sunt pentru toate gusturile şi buzunarele. Cea mai scumpă şampanie costă cât o vacanţă într-o destinaţie exotică. Există însă o categorie de cumpărători care nici macar nu o consumă. În pandemie, mulţi au văzut o afacere foarte profitabilă din achiziţia acestei băuturi.
De Ioana Matei la 29.12.2021, 20:44- Număr record de cazuri de gripă. În ultimele zile din 2024 s-au înregistrat 57.000 de îmbolnăviri. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Globurile de Aur 2025. Sebastian Stan, desemnat cel mai bun actor pentru rolul din "A Different Man": "România, te iubesc!" Lista completă a câştigătorilor
Călin Căpuşan, director magazin vinuri: ”Un millesime din 1988. E o selecţie foarte foarte atentă a strugurilor, procesul de fabricaţie durează minimum trei ani”.
Preţul este însă unul pe măsură: cât o vacanţă în Seychelles, chiar de Revelion - 14.800 de lei. Ce face o şampanie vintage să merite, totuşi mai bine de patru salarii medii? Specialiştii spun că aroma unică.
Ce calități trebuie să aibă o șampanie bună
Bogdan Sandu, director magazin vinuri: ”Una din calităţile principale ale unei şampanii bune este gustul de brioşă.
Călin Căpuşan, director magazin vinuri: ”Toate trebuie să aibă bulele foarte pregnante. În general, șampaniile bune sunt seci. Cel mai bun format şi recomandat pentru păstrarea vinurilor este cel magnum, de 1,5 litri”.
Şi numărul limitat de sticle produse din recolta unui singur an creşte preţul. 4700 de lei costă versiunea de 750 de mililitri a şampaniei considerate cea mai bună din lume.
Călin Căpuşan, director magazin vinuri: ”Noi avem o alocaţie pentru România în jur de 60 de sticle, anuală”.
Ioana Matei, reporter Observator: ”Le vindeţi pe toate, în fiecare an?”
Călin Căpuşan, director magazin vinuri: ”Am putea vinde de trei ori mai mult”.
O șampanie bună pornește de la prețul de 250 de lei
Şampaniile cu preţuri uriaşe sunt destinate, totuşi, pasionaţilor. Cine vrea să bea o şampanie bună în noaptea de Revelion are de unde alege şi fără să îşi epuizeze economiile. O sticlă entry level poate să coste şi 250 de lei, fără să facem rabat de calitate.
Călin Căpuşan, director magazin vinuri: ”Avem o şampanie care e imaginea James Bond. E la 330 de lei. E o şampanie mai bărbatească, după cum se vede, dar raport preţ-calitate foarte bun”.
Când e recomandat să consumăm șampania
Deşi este asociată cu petrecerile extravagante din The Great Gatsby, şampania nu atât de pretenţioasă pe cât pare. Poate fi consumată în orice moment al zilei şi în combinaţie cu orice tip de preparat, de la aperitive până la desert.
Bogdan Sandu, director magazin vinuri: ”O şampanie merge foarte bine cu o mâncare bogată, cu o mâncare cremoasă, pentru că aciditatea de la şampanie compensează foarte bine grăsimea”.
Ioana Matei, reporter Observator: ”După ce am ales şampania potrivită, este bine să o consumăm imediat ce am desfăcut-o. Specialiştii spun că ar trebui să aibă între 4 şi 7 grade Celsius şi să fie consumată din pahare speciale. Dacă am putea să le şi răcim pe acestea înainte de a o consuma, ar fi ideal”.
Preţurile şampaniei pe pieţele financiare au crescut cu până la 80%
Pentru cunoscători, şampania a ajuns chiar motiv de sărbătoare. Investiţiile în vinuri spumante s-au dovedit extrem de profitabile, anul acesta. Preţurile şampaniei pe pieţele financiare au crescut cu până la 80%, mai mult decât Bitcoin sau acţiunile Google şi Tesla. Un motiv este producţia mai mică faţă de alţi ani, care nu a răspuns cererii crescute.
Claudiu Cazacu, analist financiar: ”O singură sticlă s-a vândut cu 43 de mii de lire sterline”.
Scumpirea şampaniei s-a simţit şi la raft. Preţurile spumantelor cu origine controlată au crescut, în medie, cu 30%, faţă de sfârşitul anului trecut