Antena Meniu Search
x

Video Vânzarea ilegală de petarde periculoase se face direct la supermarket. Vânzătoare: ”A luat foc, la revedere! Sunt foarte puternice”

Petardele periculoase nu se mai vând în pieţe sau pe internet, ci direct la supermarket. Descoperirea a fost făcută de un telespectator Observator, care ne-a sesizat faptul că în mai multe centre comerciale mari din Bucureşti sunt standuri pline cu articole interzise. Au fost și colegii mei la "cumpărături" şi în doar câteva minute au făcut rost de o cutie întreagă de materiale pirotehnice.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 29.12.2021, 19:59

Vezi și

Vânzătoare: ”Sunt alea foarte puternice. Adică, puteţi să daţi, dar bubuie”.

Reporter Observator: ”Erau unele roşii care erau intezise”.

Vânzătoare: ”Păi cam aşa sunt”

Este dialogul filmat cu o cameră ascunsă de reporterii Observator chiar într-unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale din zona Pantelimon. La doar câţiva metri de intrarea în galeria comercială, găsim un stand plin cu artificii, petarde şi pocnitori - aproape toate, interzise de lege.

Pe acelaşi subiect

”A luat foc, la revedere! I-aţi dat drumul! Sunt foarte puternice”

Şi extrem de periculoase. Utilizate greşit, astfel de petarde pot produce răni grave sau pot provoca incendii. Totuşi, după o discuţie de doar câteva minute, intrăm în posesia articolelor pirotehnice. Asta deşi, conform ambalajului, ele sunt încadrate în categoria F2 şi nu ar trebui comercializate oricui, ci doar către specialişti.

Andre Rotaru, reporter Observator: ”Pe ambalaj, majoritatea instrucţiunilor sunt în limba rusă, aşa că este greu să ne dăm seama exact cât material explozibil conţine fiecare petardă. Există câteva rânduri şi în limba română, în care suntem avertizaţi să ne depărtăm la cel puţin 8 metri după ce le aprindem”.

Conform legii, singurele artificii pe care le putem utiliza sunt cele din categoria F1, adică cele care au un risc foarte scăzut şi care produc un zgomot neglijabil. Adică artificii de brad sau tort, pocnitori slabe sau lumânări care produc "cascade de scântei".

Polițiștii au început vânătoarea de artificii interzise

Mihai Lefter, Poliţia Capitalei: ”Celelalte categorii, categoriile superioare, datorită riscului implicat de utilizarea acestora sunt destinate a fi folosite de către personal specializat, de pirotehnicieni. Deţinerea de către persoanele care nu sunt autorizate reprezintă o contravenţie sancţionată cu o valoare considerabilă între 5000 şi 7000 de lei”.

Încă de luna trecută, poliţiştii au început vânătoarea de artificii interzise. În ultimele două zile, doar în Vrancea, au confiscat peste 1300 de kilograme de articole pirotehnice şi au deschis 16 dosare penale. În timpul percheziţiilor au descoperit inclusiv petarde din categoria F4, extrem de periculoase.

Şi în Prahova, oamenii legii au găsit 700 de kilograme de materiale periculoase vândute ilegal.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Fii Observator » Vânzarea ilegală de petarde periculoase se face direct la supermarket. Vânzătoare: ”A luat foc, la revedere! Sunt foarte puternice”