Cum să eviți mușcătura de viperă și ce să faci în cazul în care ești mușcat
Venirea verii îi îmbie pe mulţi turişti, iubitori de natură, spre potecile de munte. Însă vremea caldă face şi ca viperele să fie mai vioaie, în această perioadă. Cum trebuie să acţionăm dacă suntem muşcaţi?
De Claudiu Loghin la 07.06.2022, 08:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
De obicei viperele se feresc de oameni, dar dacă cineva le invadează, fără să-şi dea seama, spaţiul, pot să muşte. Specialiștii spun că cele mai mari pericole ale unor mușcături de vipere sunt în zonele stâncoase, expuse la soare şi că astfel de lespezi din piatră sunt printre zonele în care turiştii trebuie să fie extrem de atenți unde pun piciorul sau mâna în timpul cățărării.
Ioan Pivodă, șef Salvamont Zărnești: Ea crede că este atacată si atunci devine agresivă.
Dacă suntem muşcaţi de o viperă, cel mai important, după ce am apelat la 112, este să stăm liniştiţi. Agitaţia nu face decât să crească viteza cu care veninul circulă prin organism. Urmează tratarea rănii.
dr. Dragoș Maniu, Ambulanța Brașov: Să desinfecteze plaga dacă are cu ce şi să aplice un pansament legat strâns pe rană.
- A început sezonul viperelor: cum ne putem proteja de muşcătura veninoasă a şarpelui
- Turist muşcat de viperă în Suceava. Bărbatul se afla într-o zonă greu accesibilă, în ce stare era când l-au...
- Bărbat atacat de viperă, în Piatra Craiului. Un alt turist, care i-a sărit în ajutor, a avut simptome ale...
Ce să faci în cazul în care ești mușcat de o viperă
În funcţie de gravitatea rănii, medicii decid dacă este necesară administrarea serului anti-viperin.
Dr. Romeo Boancă, medic UPU Spitalul Județean Brașov: La Spitalul Județean avem ser antiviperin, avem 2 doze de ser în așteptare în cazul în care avem vreun caz.
În judeţul Braşov, serurile mai pot fi găsite şi la Spitalul Militar 2 şi Spitalul Făgăraş 1. Mușcătura de viperă se recunoaște după forma rănii - două plăgi în formă de punct, cu distanţa cuprinsă între 5 şi 13 milimetri între ele. Dacă persoana muşcată are prezenţă de spirit, foarte util ar fi să fotografieze şarpele. Acest lucru le este de mare folos medicilor care tratează rana.