Cumpărăm o dată, plătim tot anul
În febra cumpărăturilor de sărbători, mulţi români au apelat la cardurile de cumpărături. Dar, ceea ce părea o soluţie salvatoare pentru câteva zile, ar putea să-i aducă în sapă de lemn pentru un an întreg. Deși se promit rate fixe fără dobândă și o perioadă de grație lungă, totuși, la o analiză atentă, un consumator avizat poate afla că nimic nu este chiar gratis în generozitatea băncilor.
De Redactia Observator la 31.12.2016, 20:33În febra cumpărăturilor de sărbători, mulţi români au apelat la cardurile de cumpărături. Dar, ceea ce părea o soluţie salvatoare pentru câteva zile, ar putea să-i aducă în sapă de lemn pentru un an întreg. Deși se promit rate fixe fără dobândă și o perioadă de grație lungă, totuși, la o analiză atentă, un consumator avizat poate afla că nimic nu este chiar gratis în generozitatea băncilor.
Un simulator de realitate virtuală trezeşte imediat bucuria într-un copil. Senzaţiile sunt reale, dar trebuie stimulate tot cu ceva palpabil: banii! Anul acesta, românii şi-au pregătit pentru Crăciun şi Revelion un buget de peste 1.500 de lei. Cine n-a avut banii, a folosit un card de credit.
Emil Bojin, vicepreşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori: "Sunt trei milioane de posesori de carduri de credit şi 11 milioane de posesori de card de debit. Un card de credit este un împrumut."
Folosirea cardului de credit nu este recomandat la cumpărăturile zilnice sau pentru retragerea banilor de la bancomat.
Consumatorii care nu pot prezenta garanţii au şi cele mai mari dobânzi la cardurile de credit sau de cumpărături propuse de bănci.
Din bugetul de sărbători, românii cheltuiesc peste 650 de lei pe mâncare şi cam tot atât pe cadouri. Cei care vor pleca în excursii sunt dispuşi să plătească, în medie, 800 de lei conform studiului MEDNET