A început curăţenia de primăvară pe Valea Geoagiului. Localnicii s-au plâns de mizerie
Pe Valea Geoagiului, cei de la Apele Române au început curăţenia de primăvară. Oamenii s-au speriat de ce au găsit în apă şi pe maluri. Localnicii s-au plâns şi ei de mizeria care i-a înconjurat până acum.
De Redactia Observator la 04.03.2020, 14:31- Acţiunea a durat aproape două luni.
- Autorităţile s-au pus în mişcare pentru a echilibra curgerea râului.
Pe Valea Geoagiului, cei de la Apele Române au început curăţenia de primăvară. Oamenii s-au speriat de ce au găsit în apă şi pe maluri. Localnicii s-au plâns şi ei de mizeria care i-a înconjurat până acum.
Acţiunea a durat aproape două luni, pentru a putea scăpa de toate deşeurile. Demersurile se vor repeta, spun autorităţile, prin lucrări de întreţinere, prin rechilibrarea curgerii râului, dar şi pentru prevenirea inundaţiilor.
Se munceşte de zor pe albia râului din apropierea staţiunii hunedorene Geoagiu Băi. Ca să ajungă acolo, turiştii treceau printr-o zonă care arată mai rău decât un câmp de război.
Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Deva-Hunedoara au decis să demareze o acţiune amplă de ecologizare a văii.
Eugen Morgovan, sef exploatare SGA: Primăria le-a pus la dispoziţie containăre pentru depozitarea gunoiului şi au luat şi măsuri, în mod normal râul nu ar trebui să fie coş de gunoi pentru nimeni.
Vasile Cărăguţ, primar Geoagiu: Bineînţeles, este un atuu în plus pentru orşul Goagiu, curăţenie în plus şi ne dorim şi pe celălalte zone.
Într-o lună jumătate s-au strâns 3 mii de metri cubi de aluviuni amestecate cu resturi şi vegetaţie. Totodată autorităţile s-au pus în mişcare pentru a rechilibra curgerea râului, dar şi să poată evita inundaţiile.
Leontin Grozav, inginer SGA: E o lucrare de întreţinere pe care sistemul de Gospodărie a Apelor a programat-o de anul trecut pentru anul ăsta. Constă într-o recalibrare a secţiunii râului Goagiu.
În timp ce echipele de la Apele Române curăţau, localnicii priveau din porţi marea curăţenie. Nu a venit nimeni să dea o mână de ajutor. Primarul localităţii a chemat asistaţii sociali să adune plasticurile şi resturile ce răman în urma utilajelor.
Administraţia locală speră ca oamenii să înţeleagă ori prin educaţie, ori prin constrângere, că trebuie să folosească containerele şi nu maluri apelor pentru a scăpa de resturile din gospodării, altfel, amenda maximă va fi de 1500 de lei.