Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Oamenii singuri au coşmaruri. OMS a declarat "singurătatea" drept o prioritate globală

Visele au însemnătate. O spun psihologii şi o confirmă şi cercetătorii. Ultimele studii arată că există o strânsă legătură între coşmaruri şi sentimentul de singurătate. Este modul în care corpul şi mintea îţi spun că ai nevoie de sprijin social. Singurătatea, de altfel, este considerată urgenţă globală la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

de Iulia Pop

la 21.10.2024 , 21:21

Singurătatea nu este asociată doar cu probleme de sănătate fizică, și mintală, în timpul orelor de veghe. 

Singurătatea ne dă coșmaruri

La propriu, arată cercetătorii din Statele Unite ale Americii. În cazul a peste 800 de oameni participanți la un studiu, s-a demonstrat o legătură între singurătate și faptul că visează urât. 95% dintre aceștia spun că lipsa de activitate socială a influențat frecvența și intensitatea coșmarurilor.

Vezi și

Practic, corpul ne transmite că îi lipseşte ceva esențial şi anume, sprijinul social.

"Atunci când cineva e singur și nu se poate adapta sau nu s-a integrat, nu are un cerc de prieteni sau este singur între prieteni și nu sunt prea buni prietenii respectivi sau într-o relație care nu merge foarte bine, deci nu e singur dar e de fapt singur, poate în timpul somnului să trăiască evenimente care au legătură cu cea a fost în timpul stării de veghe și asta se întâmplă în somnul REM, somnul cu vise și așa apar visele cu anxietate extremă, cu evenimente șocante, care te sperie și te trezesc de fiecare dată", spune Ştefan Mihaicuţa, somnolog.

"Uneori mă trezesc foarte speriat, dar foarte rapid mă liniștesc, îmi dau seama ușurat că viață reală nu e așa rea cum a apărut în vis", spune un tânăr.

"Când am o perioadă mai stresantă de exemplu, facultate, am coșmaruri noaptea, dificultăți de somn, în general.. (Mă trezesc) foarte obosită, cu dureri de cap, în general așa se întâmplă", spune un alt tânăr.

Psihologii sunt de părere că cei care trăiesc la oraş se confruntă mai des cu probleme de singurătate faţă de cei care trăiesc la sat. 

"În urban oamenii sunt puțin mai solitari, mai retrași și atunci aici se pune problema de a gestiona mai dificil această perioadă a singurătății. Pentru persoanele din mediul urban este mult mai dificil decât pentru persoanele din mediul rural asta pentru că în mediul rural persoanele au in permanentă ceva de făcut", spune Daniela Biriș, psiholog .

Virusul singurătăţii s-a răspândit în urma pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii o consideră o prioritate globală. Iar românii sunt parte a acestui fenomen trist. Mai bine de un sfert dintre conaţionali se simt însinguraţi. Cei mai vulnerabili sunt tinerii. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Preferaţi să cumpăraţi aur sau să deschideţi conturi de economii?
Observator » Ştiri sociale » Oamenii singuri au coşmaruri. OMS a declarat "singurătatea" drept o prioritate globală