Antena LIVE
Video

"Dacă soţul face 1 milion de euro, soţia are dreptul la jumătate" Românii încheie tot mai multe contracte prenupţiale înainte de căsătorie

Contractul prenupţial, cel care în România a ajuns de ceva vreme, dar pare ca abia acum a devenit folosit. În cifre, ar exista o explicaţie: a crescut numărul divorţurilor Şi automat şi al bătăliilor ulterioare prin instanţe în ceea ce priveşte împărţirea bunurilor. Una peste alta, contractul prenupţial este foarte util în caz de divorţ, îi scuteşte pe foştii parteneri de cuplu de multe discuţii interminabile pe lângă cele legate de nepotrivirile de caracter. 

De la 15.06.2022, 14:18

Adrian Cuculis, avocat: Părţile pot conveni ca bunurile care sunt dobândite în timpul căsătoriei să nu meargă pe regimul bunurilor comune, adică tu jumătate şi eu jumătate şi dacă la final nu merge, ne dăm în cap în faţa instanţei de judecată şi spunem: De fapt stai, că eu am avut grijă de copii mai mult, tu mai puţin. Dar stai, ca eu mai muncit mai mult, tu mai puţin. Certificatul sau contractul prenupţial, în cazul unui divorţ să clarifice foate clar ce se întâmplă cu bunurile, fără ca instanţa de judecată să mai intervină. 

Mergem pe ideea următoare: Un soţ are o perspectivă foarte bună de a avansa în cariera lui şi de a face foarte mulţi bani, să zicem 1 milion de euro. La momentul căsătoriei nu are aceşti bani, dar îi dobândeşte în timpul căsătoriei. Dacă nu are un contract prenupţial, milionul pe care îl dobândeşte este susceptibil de a fi împărţit 50-50 cu soţia.

În principal, trebuie mers în faţa notarului public cu toate actele de proprietate. Uite, astea sunt bunurile pe care le am, ăstea sunt conturile, vrem să stabilim un regim derogatoriu de la comunitatea de bunuri. În faţa notarului trebuie să mergem cu planul de viitor: Cum înţelegem să se împartă bunurile pe care le dobândim în timpul căsătoriei. Putem să vorbim de cotă zero sau de cotă 60-40 sau 30-20. Toate aceste lucruri trebuiesc transate înainte de căsătorie sau dacă ne apucă dragul sa încheiem un astfel de contract în timpul căsătoriei, printr-un certificat de genul acesta pot fi împărţite şi în timpul căsătoriei.

Trebuie să înţelegem totuşi că doamnele sunt avantajate când vine vorba despre copii pentru că este clar că dacă tu eşti mama de carieră, nu poţi să fii uzurpată de orice drepturi, adică dacă ai avut grijă de copii 10-15 ani e clar că şi tu vei avea parte de o cotă din căsătoria respectivă. Cuplurile nu trebuie să le înţeleagă ca fiind nişte chestiuni ostile faţă de părţile care semnează un asemenea contract ci pur şi simplu o chestiune de a tranşa pe viitor pentru că divorţul a început să devină o chestiune cronicizată în societate, nu vorbim de o excepţie din nefericire şi atunci e bine să avem lucrurile bine stabilite de la început. 

Pe acelaşi subiect

Contractele prenupţiale nu pot fi semnate decât cu acordul ambelor părţi, iar discuţiile pe acest subiect pot naşte conflicte. Aşa că modul în care punem problema este foarte important.

Alina Iliescu, psihoterapeut: Un contract prenupţial poate afecta o relaţie pentru că în momentul în care apare discuţia despre un contract, apare un conflict şi trebuie să vedem de ce natură e conflictul pentru că ele pot avea mai multe speţe.

1. Ţine de partea financiară? Adică unul dintre parteneri are o avere mult mai mare şi atunci vrea să fie sigur ca celalalt partener nu stă cu el din interes pur financiar?  

2. Pot să fie anumite clauze sexuale: Daca mă înşală, atunci primesc ceva şi atunci poate să fie un fel de protecţie emoţională a celui care cere acel contract. Trebuie să ne gândim la persoane publice, la actori, la antreprenori, la milionari şi miliardari care duc o cu totul altă viaţă şi atunci oamenii din jurul lor sunt diferiţi.

Cum îţi dai seama că persoana de lângă tine va sta alături şi la bine şi la rău sau ea vrea să stea doar la bine şi peste doi ani îţi ia jumătate din avere şi atunci un astfel de contract ne arată adevăratele intenţii ale celuilalt. Problema este delicată. Eu întotdeauna încurajez comunicarea în cuplu şi cred că discuţia trebuie avută la un date, la o cină, când lumea e mai binedispusa şi este deschisă catre un subiect mai sensibil.

Trebuie să luam în considerare că dupa ce aducem în discuţie un contract prenuptial e posibil să apară o ceartă, o discuţie, e posibil să fie nevoie de nişte argumente, de nişte lămuriri. Şi într-adevăr, dacă noi venim cu o moştenire din urmă şi ţinem la ea de multe ori este nevoie de un astfel de contract şi cel mai simplu e să ne luam inima in dinti şi să provocăm discuţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

avocat casatorie contract mireasa nunta sot soti sotie starea civila
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?

Bate România

Bate Olanda

Egal

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce a găsit o femeie sub patul iubitului ei. A decis imediat să se despartă de el
Fanatik.ro
Publicat 01.07.2024
Alimentul care îți distruge intestinul. Sute de români îl consumă zilnic
Fanatik.ro
Publicat 01.07.2024
Ziua și criza pe aeroportul Otopeni, care nu mai poate să deservească pasagerii
spotmedia.ro
Publicat 01.07.2024
Pe ce dată vine MEGA-canicula în România. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 01.07.2024
Bacalaureat 2024. Incident șocant în Craiova. Tânără bătută de un coleg...
Adevărul
Publicat 01.07.2024
Replica lui Bogdan de la Ploiești după incidentul cu Florin Salam. Ce s-a...
A1
Publicat 01.07.2024
Horoscopul zilei de 2 iulie 2024. Racii au interes pentru studiu. Află ce se...
CaTine
Publicat 01.07.2024
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam,...
spynews.ro
Publicat 01.07.2024
Olandezii sunt impresionați de povestea unui „tricolor”: „A lucrat la...
GSP
Publicat 30.06.2024
Cine este Oana Ciolacu, nașa Andei Adam? E cea mai bună prietenă din Vegas a...
Click.ro
Publicat 30.06.2024
Ce se va întâmpla cu AI până în 2045, potrivit experților. Oamenii vor fi...
Useit
Publicat 01.07.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Ce subiecte au picat la Bacalaureat, la limba română
Redacţia.ro
Publicat 01.07.2024
Subiectele la Română la BAC 2024 vor fi publicate în curând pe Libertatea.ro
libertatea.ro
Publicat 01.07.2024
Justin Timberlake a vândut o proprietate la prețul de 8 milioane de dolari....
ZU
Publicat 01.07.2024
Spumă de zmeură fără zahăr, gata în 10 minute. Desert dietetic
Hello taste
Publicat 01.07.2024
Crampe postpartum: tot ce trebuie să știi despre ele
Deparinti
Publicat 01.07.2024
Gata cu folosirea aerului condiționat în mașină. Noua tehnologie...
ziare.com
Publicat 01.07.2024
Alegerea vestimentară a faimoasei Hazar Ergüçlü a ridicat semne de întrebare....
Happy
Publicat 01.07.2024
Analize anuale pentru femei în funcție de vârstă. Ce investigații trebuie să...
Medicool
Publicat 01.07.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024