De la frumuseţe la boală e un pas foarte mic. Dovada sunt saloanele de cosmetică în care igiena nu e nici pe departe o prioritate
În mizerie, fără sterilizare, dar cu indiferenţă. Aşa se fac tratamentele cosmetice în multe saloane de înfrumuseţare. Mulţi clienţi nu ştiu, însă, la ce pericole sunt expuşi când ajung acolo. Hepatita C, dar şi alte virusuri se transmit printr-o singură înţepătură. Cu o cameră ascunsă, reporterii Observator au descins în saloane şi au spus deschis că sunt purtători ai virusului hepatic.
De Redactia Observator la 20.03.2017, 21:01În mizerie, fără sterilizare, dar cu indiferenţă. Aşa se fac tratamentele cosmetice în multe saloane de înfrumuseţare. Mulţi clienţi nu ştiu, însă, la ce pericole sunt expuşi când ajung acolo. Hepatita C, dar şi alte virusuri se transmit printr-o singură înţepătură. Cu o cameră ascunsă, reporterii Observator au descins în saloane şi au spus deschis că sunt purtători ai virusului hepatic.
-Putem să cumpărăm o trusă separată... Dacă, Doamne fereşte, să zic, îi dă sângele, are probleme, microbul nu stă mai mult de 5 minute în aer, moare singur!
Este discuţia halucinantă pe care o purtăm cu o angajată a unui salon de înfrumuseţare din Bucureşti. Care ne asigură că virusul hepatic C nu e un pericol pentru clientele ei, ci doar pentru ea.
-16 ore rezistă pe suprafeţe. A rămas ca sursă de infecţie: stomatologia, încă mai există locuri în care nu sunt corect sterilizate, apoi saloanele de tatuaj, de piercing.
Medicii trag semnalul de alarmă şi spun că tot mai mulţi pacienţi ajung să fie infectaţi din neglijenţă, dar şi din neştiinţă.O recunosc angajaţii informaţi ai saloanelor de cosmetică.
-Dacă se face corespunzător, e OK, dar unele nu fac corespunzător. Pun 15 minute şi aia e sterilizarea, când ea se face la 40.
Mulţi clienţi, însă, nici nu îi avertizează pe tehnicieni că sunt purtătorii acelui virus. Anul trecut, doar în Capitală, au fost controlate de Direcţia de Sănătate Publică peste 140 de saloane. Doar 16 au fost sanctionate pentru neefectuarea corespunzatoare a operaţiunilor de dezinfectie. De la începutul lui 2017, peste 90 de unităţi au fost vizitate de inspectorii sanitari. Şi nici măcar în 10% nu au fost găsite probleme.
Însă o sterilizate după norme ne poate lipsi de griji. Asta spun medicii, dar şi tehnicienii cu experienţă. Tamara a ajuns să facă această meserie după ce era să-şi piardă un deget, la prima ei pedichiură. A luat un stafilococ şi de atunci ţine foarte mult la igienizarea corectă a instrumentarului cu care lucrează.
Timp de o oră şi la 180 de grade stă instrumentarul la sterilizat. Tamara are peste 10 truse ca să poată face faţă programărilor, dar şi ca să respecte orele obligatorii pentru sterilizare.